Városi Kurír

A napi fontos…

BulvárKultúra

Kánikula ide, kánikula oda, enni kell! – Sólet, one bab

kánikula,
Hirdetés

Itt Európában – még a zsidó családok között is- tartja magát a hit, hogy összetevői miatt a sólet elsősorban őszi, téli étel, hiszen olyan nehéz, na és ugye a kánikula… Alább bebizonyítjuk, hogy ennek az ételnek is van kevésbé energiadús változata. Ez a T’beet az iraki sólet.

Hirdetés
Hirdetés

Kánikulában könnyű gyorsan emészthető zöldséges étel a cél

Melegben elég megterhelést jelentenek a plusz fokok, minek tovább nehezíteni szerveztünk munkáját “súlyos”, megterhelő ételekkel, amikor ott vannak a könnyen, “vidáman” feldolgozható “szervezetbarát” nyári ételek, zöldfélék, főzelékek.

Na, de az ünnepnapok….

Persze ilyenkor kánikula idején is akadnak olyan napok, amelyeket nagy családi összejövetelekkel ünneplünk és ezeken a legtöbb háziasszony igyekszik kitenni magáért. Most érkeztünk el cikkünk igazi “meglepetés vendégéhez” a sólethez, de nem az Európában ismert tarkababos, vörös húsos változathoz, hanem a Közel-Kelet egyik kedvencéhez, az előbbihez képest könnyű, de legalább olyan finom bab és vörös hús nélküli sólethez.

T’beet – iraki sólet

Hozzávalók

  • fél kg hosszúszemű rizs
  • 3-3 tk. kardamom és pirospaprika
  • 2-2 tk. fekete bors, őrölt kömény és kurkuma
  • 5 tk. só
  • 1 pohárnyi csirke zúza
  • 1 egész csirke
  • 4 csirkenyak
  • 8 tojás (mindenkinek egy)

Elkészítés ( nem gyors!)

  • Adjon minden fűszerből – a sóból is – egy-egy kiskanállal a rizshez és keverje hozzá a zúzákat.
  • Töltse meg a csirkét a rizses keverékkel. Kösse össze a csirke lábait, és fogpiszkálókkal zárja be a nyílásokat.
  • Fektesse a csirkét mellével lefelé kizsírozott edénybe, tegye mellé a nyakakat, öntse fel az egészet négy pohár vízzel, adja hozzá a maradék fűszert és a sót, majd nagy lángon forralja fel.
  • Ha felforrt, vegye lejjebb a lángot és közepes lángon főzze további öt percen át.
  • Fordítsa meg a csirkét és forralja még öt percig.
  • A maradék rizses keveréket egyengesse a csirke köré és főzze még 10 percig.
  • A tojásokat tegye óvatosan a rizs tetejére.
  • Takarja le az edényt. A gőz benntartása érdekében körbetekerheti alufóliával is.
  • Tegye 200 fokra előmelegített sütőbe és süsse hét órán át, vagy egész éjjel.
  • Tálalás előtt öntsön egy pohár vizet az ételre, hagyja állni öt percig.
  • Vegye ki a tojásokat, ezeket külön tegye ki minden egyes résztvevő tányérjába, majd a sűrű, illatozó fogást fordítsa tálalótálra, ahonnan mindenki kedve szerint szedhet.

(Sólet recept: zsido.com)

Túl a Közel-Keleten és a sóleten:

Friss!

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Comment here