Connect with us

Kerítésen innen

Orbán az ukrán gabonától félti a magyar gazdákat, tavaly még vasúti fejlesztésről döntött, hogy minél több ukrán gabona jöjjön

Megosztás

A tavalyi év második fele óta rendkívüli mennyiségű ukrán gabona érkezett Magyarországra, ahogy az Európai Unióba is. Ez mostanra azonban komoly gondokat okoz a hazai termelőknek, akik az olcsóbb ukrán áru miatt nem tudják eladni a saját terményüket.

Megosztás

A tavalyi év második fele óta rendkívüli mennyiségű ukrán gabona érkezett Magyarországra, ahogy az Európai Unióba is. Ez mostanra azonban komoly gondokat okoz a hazai termelőknek, akik az olcsóbb ukrán áru miatt nem tudják eladni a saját terményüket – írta meg az Agrárszektor.hu.

Az orosz-ukrán háború miatt az Ukrajnában megrekedt gabonaszállítmányok eljuttatására elsőre jó ötlet volt az Európai Unió által kezdeményezett szolidaritási folyosók kialakítása, a megvalósítás során azonban nem az az eredmény született, amelyet a terv kitalálói vártak – írta meg az Infostart.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis több európai országban, köztük

Magyarországon is felhalmozódtak az ukrán gabonaszállítmányok

Petőházi Tamás meglátása szerint Afrikának igazából nincs is szüksége az ukrán gabonára, miután Észak- és Dél-Amerikából már ellátták őket kukoricával. Hozzátette: a csökkenő árak miatt nem is reális, hogy az ukrán gabona eljusson Afrikába.

Mindez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar gabonatermelőket – emelte ki Petőházi Tamás. Mint ismertette, az utolsó 120 napban az Ukrajnából származó gabona mindössze 12%-a ért célba Afrikába, míg 40% nyugat-európai országokba került, ami hatalmas feszültséget okoz a piacon. Ennek következtében ugyanis a magyar gabonáknak az ukrán gabonákkal kellene versenyeznie. A GOSZ elnöke szerint nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

Orbán Viktor felült a gabona vonatra

„Véget ért az EU-csúcs. A közép-európai országok megállapodtak: Mateusz Morawiecki koordinálásával közösen lépünk fel, hogy megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól”

adta hírül a magyar miniszterelnök a facebookon.

Fogalmunk sincs, hogy valóban milyen megállapodás született a lengyel és a magyar kormányfő között. Azt lehet tudni, hogy Mateusz Morawiecki már tavaly nyáron aggasztónak tartotta az ukrán gabonadömpinget.

Az Ukrajnából származó gabonát nem Lengyelországban értékesítik, hanem onnan exportálják Afrikába és a Közel-Keletre – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Kujávia-Pomerániai Vajdaságban.

„Az Ukrajnából Lengyelországba érkező gabonát Afrikában és a Közel-Keleten kell értékesíteni, hogy biztosítva legyen e térségek élelmezésbiztonsága. Lengyelországnak megvan a saját élelmiszere, a saját gabonája, a lengyel gazdákat pedig meg fogjuk védeni” – tette hozzá”

– mondta Morawiecki.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 95,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 16 százalékkal maradt el.

Az USA agrárminisztériuma (USDA) márciusi előrevetítésében 789 millió tonnára felfelé módosította a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést – derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A februári várakozásokhoz képest Kazahszánban, Ausztráliában, Indiában, Argentínában és Brazíliában is nagyobb termést jeleznek.

Globális élelmezésbiztonság

Az uniós országok támogatják továbbá az ENSZ vezetésével megvalósult fekete-tengeri gabonakezdeményezést, amelynek keretében az ukrán élelmiszerek tengeri úton jutnak el világszerte a legsérülékenyebb helyzetű országokba.

2023 márciusáig több mint 50 millió tonna mezőgazdasági termék hagyta el Ukrajnát a globális élelmezésbiztonsági helyzet enyhítése érdekében.

Tavaly ősszel a magyar kormány vasúti beruházásokról döntött, hogy még több ukrán gabona jöjjön

A kormány kivette az állami beruházási stop alól a záhonyi körzetben szükséges vágányfelújításokat, ezzel tovább bővülhet a hazánkon keresztül Európába juttatott ukrán gabona és szemes termény mennyisége. Felújítják az elmúlt évtizedekben használaton kívüli és leromlott állapotú vágányokat Záhony állomásnál és Záhony rendezőnél, valamint Eperjeskén, 12,4 milliárd forint értékben.

Több mint 12 milliárd forintos beruházással lehetővé tesszük, hogy tovább növekedhessen az Ukrajnából a záhonyi átrakókörzeten keresztül vasúton hozzánk érkező gabona, szemes termény mennyisége

írta a tervezett beruházásról Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.

 A beruházás azért szükséges, mert az orosz-ukrán háború miatt korlátozott kapacitású a Fekete-tengeri ukrán gabonaexport, és azért is, mert az aszály következtében Magyarország idén importra szorul egyes gabonafélékből.

De hol van már a tavalyi hó, akarom mondani gabona. Azóta már Technológiai és Ipari minisztérium és értelemszerűen annak államtitkára sincs már.

Tavaly a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége azt remélte, hogy akár évi 5 millió tonna gabona és egyéb, nagy mennyiségű áru haladhatna át Magyarországon.

A legmeglőbb mégis az, hogy miközben az elmúlt fél évben elszabadult a búza és a liszt ára is, folyamatosan nőtt a kenyér és a pékáruk ára is. Azt hinné az ember, hogy a nyomott gabona árak így jótékony hatással lehetnek a fogyasztói árakra is.

De nem eszik olyan forrón a kását.

A magyar gazdák mindig, mindenhol tartják a markukat. Kell nekik az EU támogatás, a magyar költségvetési támogatás, az aszálykár, a jégkár, a belvízkár és még ki tudja mi minden. Az agrárminisztérium sorra nyitja meg a kedvező hitelfelvételi lehetőségeket is.

Aztán kiderül, hogy mindez mit sem ér, hiszen a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke beismerte nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

A gabonakör bezárult

Orbán-meló véget ért, győzelmi jelentés megjött, a frankóról meg majd más forrásból……

Szerző