Connect with us

Blogbazár

Kire szavazzanak Hajdúszoboszlón? – Avagy Havas Henrik megint megmondja a tutit

havas
Megosztás

Úgy történt, hogy tegnap felhívott egy régi, MDF-es ismerősöm (az MDF volt az én pártom, de magamra hagyott), hogy készítenék-e egy interjút egy hozzá közel álló, hajdúszoboszlói polgármesterjelölttel. Egyszer voltam már Hajdúszoboszlón –talán nem sértődik meg, hogy a barátommal–, az energetikai szakemberként ismert Holoda Attilával vacsoráztam. Mind a ketten voltunk államtitkárok, én hat napig a Horn-kormányban, Holoda Attila a második Orbán-kormányban bírta három hónapig- kezdi legújabb bejegyzését Havas Henrik.

Na, ilyen kérésnek muszáj eleget tenni

Ma délután interjút készítettem Kanizsay György polgármesterjelölttel- írja a Tanár úr. Hajdúszoboszlóról még annyit is tudtam, hogy Közép-Európa legnagyobb fürdőkomplexumával rendelkezik, olyan gyógyvízzel, hogy lengyel bányászok generációi járnak vissza gyógyulni. A beszélgetés vége felé, mint egykori egyetemi oktató, feltettem a kérdést, hogy ilyen kincs birtokában miért nem hoznak létre egy speciális egyetemet. A kérdésem előzménye az volt, hogy annak idején, amikor a Fidesz elkezdett foglalkozni a felsőoktatás struktúrájával, az akkori, talán Oktatási, de bármilyen Minisztérium vezetője, Pokorni Zoltán azt bírta mondani, hogy nem kell mindent tanítani Magyarországon, például balneológiát sem. Pokornival már akkor sem az volt gondom, hogy a papa (Pokorni János) 1990 előtt a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökségének az ügynöke volt, hanem az, hogy úgy igazította el a tudományág iránt érdeklődő magyar diákokat, hogy ha érdekli őket a bálna, menjenek Új-Zélandra, ott dögivel vannak.

„Na, gyerekek, az nyer, aki megmondja, hogy mi a balneológia”

Csak azért, hogy a vicc üljön: annak idején elmeséltem, hogy egy rádiós gyerekvetélkedőben döntetlenre álltam egy másik sráccal, és Rapcsányi László azt mondta, hogy:
-Na, gyerekek, az nyer, aki megmondja, hogy mi a balneológia.
Az ellenfél azt mondta, hogy a balneológia a bálnák fiziológiájával foglalkozik. Én már akkor hülyéskedtem, és azt mondtam, hogy a kolléga szellemes választ adott, de az igazság az, hogy a balneológia gyógyvizekkel foglalkozó tudományág.

A Debreceni Egyetem megint hülyét csinált magából

A lényeg az –és az interjúból ez derült ki–, hogy a Hajdúszoboszlótól pár kilométerre levő Debreceni Egyetem úgy döntött, hogy Siófokon hozza létre a turisztikával és a balneológiával foglalkozó, kihelyezett tagozatát. Ebben nem az az érdekes, hogy Pokorni hülye és műveletlen, a lényeg az, hogy a Debreceni Egyetem az, amely díszpolgárává avatta Putyin orosz elnököt, de felfoghatatlan okok miatt Mocsai Lajost, egyébként remek kézilabdaedzőt díszdoktorrá avatta csak azért, hogy Orbán Viktor szívügyének, a Testnevelési Egyetemnek a rektora lehessen. Az, hogy az egyetemen ez mindenkit felháborított, az nem számított, győzött Orbán Viktor akarata. Triviálisan fogalmazva: a Fidesz most kib@szik Hajdúszoboszlóval. Aki ezzel nem ért egyet, szavazzon Kanizsay György turisztikai szakértőre!
Egyébként van egy ötletem. Nálunk, Kisorosziban élt Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Nádas Péter. Miért ne lehetne itt, a Duna mentén is egy irodalmi tanszék? Ez is jó messze van Debrecentől.
Végezetül: legyen megint Pokorni Zoltán oktatási és művelődési miniszter! Jelszó: akit a balneológia érdekel, menjen Új-Zélandra, illetve most már Siófokra!

Kapcsolódó

hajdúszoboszkó,

Szerző