Connect with us

Bulvár

Na végre! Kijelentkezik a viharzóna – Berúgja az ajtót az igazi nyár

nyár
Megosztás

Ma még záporok, viharok nehezítik életünket, hatnak hangulatunkra de holnapután egy nap átmenetet követően beköszönt végre az igazi nyár.

Búcsúzik a viharzóna

Csütörtökön hajnalban kifejezetten hűvös az idő, a Dunántúl térségében többfelé hűlhet 10 fok alá a hőmérséklet. Még zömében erősen felhős idő marad a jellemző, de hosszabb-rövidebb átmeneti időszakokra felszakadozik a felhőzet és előbújik a nap. Tartósabb napfény inkább a déli országfélben valószínűbb. A felhőzetből, elsősorban a Duna vonalától keletre eső térségben, ott is csak szórványosan záporok, délután kis körzetet érintő hevesebb záporok, zivatargócok alakulnak ki. Utóbbira elsősorban északkeleten, keleten van esély. A légmozgás gyengének ígérkezik, zivatarok környezetében erősödhet fel rövid időre. Ezúttal az északi országrészben lesz hűvösebb, északkeleten néhol a 15 fokot sem éri el a maximum érték. A éli országrészben 20 fok feletti maximumok várhatóak. Éjszakára országszerte lecsökken a felhőzet, keleten is megszűnnek a záporok. Derült, csillagfényes, szélcsendes időben párásság, itt-ott ködfoltok alakulhatnak ki. Hűvös lesz a hajnal, az északi és nyugati fagyzugokban több fokkal 10 fok alá is süllyedhet foltokban a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Továbbra is előfordulhat fejfájás, ingerlékenység, illetve az ilyen időjárási helyzetben megjelenő egyéb egészségügyi panaszok. A borongósabb, hűvösebb idő hangulatunkat negatívan befolyásolhatja.

Érkezik az igazi nyár

Pénteken napos, fátyolfelhős, melegedő idő várható. Csapadék nem érkezik.

Hétvégére alapvetően napos és már az évszaknak megfelelő hőmérsékletű idő alakul ki. Egyre többfelé elérheti a maximum hőmérséklet a 30 fokot. A napsütést átmeneti mérsékelt vagy erősebb felhősödések is megzavarhatják, melyekből elszórtan, kevés helyet érintően lehetnek szórványosan záporok, zivatarok. Utóbbiakra szombat este, éjjel, az északi országrészben, míg vasárnap délután, este az északkeleti és a délnyugati határvidéken látszik nagyobb esély.

Hétfőn, kedden előreláthatólag fokozódik a meleg, egyre nagyobb többfelé valószínű 30 fok feletti maximum hőmérséklet. Alapvetően napos idő lesz jellemző erős UV sugárzással, de délutánonként ezeken a napokon is kialakulhat az országban néhol, kis körzeteket érintően, de esetenként heves záporeső, illetve zivatargóc.

Szerdára – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – egy ciklon előoldalán felélénkülő D-i szélnek köszönhetően tovább fokozódhat a kánikula, 35 fok körüli hőmérsékleti értékek is valószínűsíthetőek. Este, éjjel érkezhet a ciklon hidegfrontja szórványos zivatargócokkal és ÉNY-ira forduló széllel.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

nyár,

Szerző