Connect with us

Banánköztársaság

Viták nyara – Ki érti ezt

vita
Megosztás

Ha nem itt élnénk, ahol a politikai vitáknak már csak azért sincs kultúrája, mert az utóbbi közel két évtizedben a kormányzópárt vezetői valamilyen ürüggyel mindig kimenekülnek belőlük, szóval, ha nem itt élnénk, az alábbi hírt „két héten belül megrendezik az első idei elnökjelölti vitát a választás előtt  az Egyesült Államokban”, talán el is lehetne intézni ennyivel, de mi itt élünk. Itt ahol…

Ki érti ezt?

Alighanem egyetlen ország vagyunk a világon, ahol kormányprogram helyet és azok megvitatása helyett egy-egy szavas, például: folytatjuk, Gyurcsány, Soros, Csak a Fidesz, Háború, stb.  kijelentésekkel is lehet méghozzá sorozatban is  választást nyerni. Ha például az idei kampányt nézzük, a kormányzópárt képviselője csak egyetlen vitán volt hajlandó kiállni  ellenfeleivel, néhány EP listavezetővel, a főpolgármester jelöltjük egyre sem. A miniszterelnökről most ne is beszéljünk, akit miután két ellenfele, két különböző pozícióban, mint regnáló miniszterelnököt, majd mint az ellenzék vezérét is legyőzött hallani sem akar újabb megmérettetésről.

A világ boldogabbik felén

Ősszel elnököt választ az Egyesült Államok és ott bizony akármilyen népszerű, vagy népszerűtlen is az aki pályázik a pozícióra kénytelen bebizonyítani méghozzá az ország nyilvánossága előtt, hogy nemcsak ütésálló, de van egy víziója is az ország jövőjéről  amit szeretne megvalósítani. Csak csendben jegyezzük meg, hogy persze ott is más a kampány és más a valóság, de legkésőbb négy év múlva jön a számonkérés, mármint az USA-ban.

És most a hír

A CNN bejelentette, hogy sikerült az első elnökjelölti vita feltételeiről megállapodniuk mind az öt  jelölt stábjával:

Ezek szerint a 90 perces műsort, melyet a CNN műsorvezetői, Jake Tapper és Dana Bash moderálnak június 27-én Atlantában, két reklámszünet szakítja majd meg. Ezalatt az idő alatt a kampánystábok nem léphetnek kapcsolatba a jelöltjükkel.  A  program  folyamán, mindig csak annak a jelöltnek a mikrofonja lesz bekapcsolva akinél a szó van, a szervezők ezzel kívánják elkerülni a hangzavart. A színpadon nem engedélyezettek a kellékek vagy az előre megírt jegyzetek, a jelöltek kapnak egy tollat, egy jegyzettömböt és egy üveg vizet.

A CNN közlése szerint bár a párbeszéd bizonyos aspektusai – beleértve a stúdióközönség hiányát – eltérnek a korábbi vitákétól a műsorvezetők csakúgy, mint a múltban,

„minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak majd a menetrend betartatására és a civilizált vita biztosítására.”

A Joe Biden és Donald Trump közötti vita azt követően jöhetett létre, hogy mindkét jelölt elfogadta a CNN meghívását, valamint a vita szabályait és formátumát, melyeket a csatorna már májusban elküldött a kampánycsapataiknak.

Ezeket olvasta már?

vita

Szerző