Connect with us

Bulvár

Mérséklődik a hőség, de azért nagyon meleg lesz

hőség
Megosztás

A hét közepéig kicsit alább hagy a hőség, de azután lépésről, lépésre visszalopakodik a kánikula. A csökkenő meleg ellenére is érdemes oda figyelni a szervezet víz pótlására és szigorú korlátok közé szorítani a napon töltött időt.

Indul a hét

Hétfőn front mögötti derült, vagy gyengén felhős, szikrázóan napos időre számíthatunk. Az ÉÉNY-i szél az északnyugati szélcsatornában, illetve Szabolcsban megélénkül. A hőség mérséklődik, de meleg marad az idő. Északon pár fokkal 30 fok alatti, délen pár fokkal 30 fok feletti hőmérséklet lesz jellemző a kora délutáni időszakban. Este a Tiszántúlon várható erős ÉK-i szél, míg másutt mérséklődik a légmozgás. Éjszaka derült, csillagfényes égbolt lesz a jellemző. Hajnalban keleten is mérséklődik a szél. Hűvös lesz a hajnal, az északi, szélvédett völgyekben akár 10 fok alatti értékek is előfordulhatnak.

Orvosmeteorológia

Hidegfronti hatás mellett, kellemes hőmérsékletű időre készülhetünk. A túlzottan nyomasztó meleg után a hűvösebb, frissebb idő kedvezően hat szervezetünkre. Erős az UV-sugárzás, emiatt a napozással óvatosan kell bánni.

Kedden a hűvös hajnalt követően gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Délután az évszakos átlagnak megfelelően 30 fok körüli maximumok várhatóak, északkeleten 3-4 fokkal az alatt, délen, délnyugaton 1-2 fokkal a felett tetőzhet a napi felmelegedés.

Alapvetően felhőtlen égbolt, szikrázó napsütés lesz jellemző, nagyon erős UV-sugárzással, napszúrás veszéllyel.

A légmozgás még É-ias irányú marad, de többségében már legyengül. A Tiszántúl keleti térségében lehet még élénk, délután mérséklődő szél. Este, éjjel marad a derült, csillagfényes égbolt. Országszerte legyengül a légmozgás. A szélcsendes időben gyorsan hűl a levegő, ismét hűvös hajnalra készülhetünk.

Néhány nap stabilitás

Szerdán folytatódik a nyugodt, napsütéses, nyaralóidő. A friss hajnalt követően ismét erősödhet a nappali felmelegedés, országszerte 30 fok fölé, délen, délkeleten 35 fok közelébe ígérkezik a maximum hőmérséklet.

Csütörtökre a megelőző napoknál gomolyfelhősebb, fülledtebbre forduló, továbbra is nagyon meleg időre van kilátás. A még zömében friss hajnalt követően nagy területen melegedhet több fokkal 35 fok fölé a hőmérséklet. Késő este, éjjel, a Dunántúl térségében esély körvonalazódik egy-két zivatargóc kialakulására is.

Hétvége

Péntekre egy elgyengülő hidegfront hatására labilisabb légköri helyzet kialakulása látszik a legvalószínűbbnek. Fülledt, változóan gomolyfelhős időben elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlt és a délnyugati térséget érintő záporok, zivatargócok kialakulására látszik esély. Kiterjedt, áztató eső továbbra sem valószínű, az ország túlnyomó részén marad a szárazság.

Szombatra mérsékeltebb hőség, de meleg időjárás körvonalazódik változó, csökkenő felhőzettel, mérsékelt, itt-ott élénkebb É-i széllel és elvétve egy-két futó zápor esélyével.

Vasárnapra szélcsendes, napsütéses, eseménytelen, ismét melegedő napra van kilátás.

(Forrás)

Kapcsolódó

hőség,

Szerző