Connect with us

Kerítésen innen

Lázár-szépségtapasz: egyszeri 200 ezer forintot kapnak Szép-kártyára a MÁV fizikai dolgozói – A többi marad a régiben….

Lázár János megunta az egyeztetést Józsefváros vezetésével és erőből lenyomta őket
Megosztás

Vasárnapi hír volt, hogy Székesfehérváron javításra várnak az üzemképtelen, korszerűnek számító szerelvények, amelyeket azért nem állítottak még forgalomba, mert a MÁV anyagi forrás hiányában nem tud pótalkatrészt beszerezni. Lázár miniszter hétfőn bejelentette: „nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának ki…”, ezért jutalom jár.

Ez remek, de….

„Az elmúlt hetek bizonyították, hogy tud olyan meleg lenni, amit nem bírnak a sínek, a mozdonyok és a járművek. De az elmúlt hetek azt is megmutatták, hogy nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának ki. Szeretném ha tudnák, hogy a teljes vasúti és autóbuszos közlekedés megújítása mellett – amelyet egy 10 éves fejlesztési program keretében megkezdtünk – most is hálásak vagyunk a kitartásukért”

írta közösségi oldalán Lázsár János építési és közlekedési miniszter, majd a folytatás:

„mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők… a MÁV csoport fizikai munkát végző munkatársai, akik forróság ide, lepusztult géppark oda, mégis mozgásban tartják az országot. Ennek a több mint 33 ezer(!) kollégának a kiváló munkájukért járó fizetésüket kiegészítve, augusztus 15-ig, nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeggel szeretnénk köszönetet mondani.

Ez egy rendkívüli intézkedés, ami persze nem a megoldás

A valódi és tartós megoldás a 10 éves vasútfejlesztési stratégia végrehajtása, amitől jobb lesz az utasnak és jobb a MÁV-osoknak. Ezt a munkát is elvégezzük! Augusztusban tehát fizetés kiegészítés a MÁV-nál, és nagy bejelentések a minisztériumban. Sínre tesszük a dolgokat!”

-zárul a szép jövő Lázár-olvasata.

Számoljunk….

6,6 milliárdot dob szét a kormány Szépkártyán keresztül az érintetteknek, ami nagyon klassz. Feltehetően ennek a pénznek lesz helye a családi költségvetésben és nagyjából azonnal visszafolyik belőle a 27% ÁFA „állambácsihoz”.

Csak úgy….

A SZÉP-kártya, teljes nevén Széchenyi Pihenőkártya egy adókedvezménnyel támogatott béren kívüli juttatás, amelyet szállásra, vendéglátásra, és meghatározott szabadidős és rekreációs célokra lehet felhasználni a kártyaelfogadó helyeken. A SZÉP-kártyát a munkavállalók igényelhetik a kibocsátó bankoktól.

A munkaadók a dolgozóik ez alapján kapott számlaszámára utalhatják a SZÉP-kártya juttatást.

Pontosan mi számolható el a SZÉP-kártyás fizetéseknél?

Szálláshely szolgáltatással kapcsolatban a magyarországi üdülések költségei számolhatók el, függetlenül attól, hogy a pénzt közvetlenül a szálláshelyen vagy egy utazási irodának fizetjük ki. Emellett akkor is fizethetünk a kártyával, ha egy szálláshelyen nem veszünk ki szobát, de fogyasztunk az étteremben vagy bemegyünk a komplexumhoz tartozó fürdőbe vagy wellness részlegre. Szálláshely szolgáltatásnak minősül többek között a szállodai szolgáltatás, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatások, (ide sorolhatók többek között a vendégházak, turistaházak stb.), kempingek és családi panziók. Az alábbiak nem számolhatóak el a belföldi üdüléssel kapcsolatban:

  • utazás költségei (sem autó, sem közösségi közlekedés),
  • idegenforgalmi adó,
  • diákszálló,
  • kollégium,
  • munkásszálló,
  • vasúti hálókocsi.

Vendéglátásban az éttermekben, kifőzdékben, menzákon, gyorséttermekben, ételfutároknál lehet költeni a SZÉP-kártyáról, és ide tartoznak a cukrászdák, de még a szendvicseket értékesítő automaták is. Az ételfogyasztás mellett az italfogyasztás is fizethető a kártyával, vagyis ebben a formában akár alkoholos italokra is költhetünk a keretből. Csak italfogyasztás ételfogyasztás nélkül nem számolható el. Elkészített (meleg) élelmiszerekre akár ilyet kínáló élelmiszerboltokban is fel lehet használni a SZÉP-kártyát. A szabadidő szolgáltatások közé tartoznak a kulturális és sportprogramok, de mehetünk az oda kapott pénzből állatkertbe, növénykertbe, múzeumba vagy vidámparkba is. Emellett számos egészségügyi szolgáltatás is fizethető belőle, többek között az alábbiak:

  • fizikoterápia, ergoterápia, gyógytestnevelés,
  • orvosi gyógymasszázs,
  • optometria, látásvizsgálat,
  • dentálhigiéniai kezelés,
  • röntgen, ultrahang, MRI vizsgálat,
  • terhesgondozás,
  • családtervezés,
  • foglalkozás terápia,
  • akupunktúra,
  • aromaterápia,
  • logopédia,
  • homeopátia,
  • táplálkozásterápia,
  • természetgyógyászati ellátás,
  • sóterápiás barlang szolgáltatás,
  • lovas terápia. (forrás)

A hozzászólásokból…

„Megérdemlik a dolgozók, mint ahogy az utasok is megérdemelnék a tiszta, normális, jó komfortérzetet biztosító vonatokat télen -nyáron!”

„Ez egy szuper intézkedés, szép gesztus. Viszont az érdekelne, hogy milyen költségvetés az, ahol egyik pillanatról a másikra befér egy 6,6 mrd kiadás…”

„A pènztárosok ,ügyfèlszolgati dolgozók ? Mi vagyunk napi szinten akik az utas panaszokat. Kezelik !!!”

„A NASA már kereste azt az anyagot, ami sokkal jobban bírja az extrém körülményeket, de szerintem ennek a posztnak a tartalma bizonyítja, hogy nem kell tovább keresni. 14 éve volt Lázár Jánosnak, hogy rendbe tegye a vasutat. Most jutott eszébe, hogy kellene valamit tenni és belebegtet egy 10 éves tervet, egy kis alamizsnát meg szór a dolgozóknak. Ennél pofátlanabb dolgot nehéz lesz überelni.”

„Ez a rizsa nagyon jo .nyomjad Jani ..igaz egy ket jarat kimarsdt mozdonyvezeto hiany miatt de gond egy szall se .indent is megertunk mi utasok kenytelenek vagyunk mert igy csinaljatok”

„Figyelem emberek! Mindenki vigyázzba! A tekintetes úr pénzt oszt legott!”

„És hol vannak azok a dolgozók, akik légkondi mentes irodában 32.2 fokban gyúrjuk a mindennapokat, miután a homeoffice megszüntetésre került ? Mi miért vagyunk diszkriminálva????? Jaaaa mert a szellemi munkavállaló nem is ember”

„Micsoda nagylelkűség! A Szép kártyás lóvét élelmiszerre nem, csak Ner-es üdülőhelyeken, hotelekben és vendéglátó egységekben lehet elkölteni. Jól ki van ez találva. Még a pénzosztáson is ti nyertek a legnagyobbat.”

„Szép kártyára, milyen önzetlen cselekedet, Hol lehet elkölteni? A fidesz hálózatban.”

„33 ezer ember nem kevés kicsit ? Máv , volán, hév dolgozók ennél többen vannak……mondjuk az úgy 6,6 milliárd. Egy nyári yachtozási szezon Andinak és Lőrinek, esetleg éves Kakadu röptetés.”

Kapcsolódó

Szerző