Connect with us

Budapesti hétköznapok

Varjú László: Orbán Viktor ezzel feltette magára az elé dobott kínai pórázt – DK a gigahitelről

varjú lászló
Megosztás

Varjú László és a Demokratikus Koalíció (DK) közérdekű adatigényléssel fordul az Államadósság Kezelő Központhoz, hogy megtudja, milyen feltételekkel vette fel a kormány tavasszal azt a giga-hitelt, amelyet egészen a nyár közepéig sikeresen titkolt a közvélemény elől. 

Titok, titok hátán

Varju László szerint az Orbán-kormány titokban akarja tartani, hogy pontosan mire akarják költeni a kínai gigahitelt, vagyis hogy miért adósítják el évtizedekre a magyar embereket.

„Nem tudjuk, hogy milyen kamatot kell fizetnünk a kínai kölcsönért és meddig kell nyögnünk a törlesztést, ahogy azt sem, hogy melyik fideszes milliárdos cégét gazdagítja majd ez az összeg”

– fogalmazott.

Szuverenitás oh!

Értékelése szerint a hitellel Kína nemcsak gazdasági, hanem politikai függésbe is taszítja Magyarországot.

„Orbán Viktor ezzel feltette magára az elé dobott kínai pórázt az újabb ellopható milliárdokért cserébe”.

Az Orbán-kormánynak nincs joga ahhoz, hogy a magyar embereket ekkora hitellel terhelje meg, miközben a pénzt minden bizonnyal a fideszes milliárdosok fogják kapni – hangoztatta Varju László. Azt is mondta: a kínai hitelfelvétel ékesen bizonyítja, hogy az Orbán-kormány eddigi megszorításai még kevesebb állami bevételt eredményeztek, a

„kongó kassza miatt”

pedig a kormány újabb és újabb hiteleket fog felvenni, majd újabb és újabb megszorításokat fog bevezetni. Ezért a magyar embereknek

„joguk és érdekük megtudni”,

hogy mivel jár számukra a Kína felé való eladósodás – jelentette ki a ellenzéki politikus.

Előzmény

varjú lászló, dk

Szerző