Connect with us

Kerítésen innen

Akasztják a hóhért? – Pintérék tanárokat vizsgáztatnának Nemzeti alaptantervből

Akasztják a hóhért? - Pintérék tanárokat vizsgáztatnának Nemzeti alaptantervből
Megosztás

Az oktatmány korától -óvodástól az érettségizőkig- függetlenül minden katedrán állónak, ülőnek, vagyis a tanároknak, tanítóknak és az óvodapedagógusoknak is tízórás távoktatási képzésen kellene részt venniük 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között, mely idő alatt vizsgázniuk kell majd a leadott anyagból.

Őszi gondoskodás-pakk egyenesen Pintér minisztertől

A képzés a pedagógus-továbbképzéstől független lenne, célja pedig, hogy fent nevezettek megújítsák az ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – vette észre a Népszava a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre kiírt rendelettervezetét. A tervezet szerint a képzést a köznevelésért is felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor belügyminiszter írhatja elő a pedagógusoknak. A tervek szerint

a képzést és a számonkérést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni, amit az Oktatási Hivatal szervez meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával.

Maga a képzés tíz órás távoktatási képzés lesz, amit az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben kell teljesíteni.

Az előírás azokra is vonatkozik, akik idén december 31-éig létesítenek új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, ugyanakkor nem vonatkozik a szakképzésben szakmai tantárgyat oktató tanárokra.

20-ból 15 = átment

A sikeres teljesítéshez a pedagógusoknak húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk. Ha az első számonkérés sikertelen, azt még két alkalommal lehet megismételni.

A képzés teljesítését és eredményét a pedagógusok új, ugyancsak szeptembertől induló teljesítményértékelése során is figyelembe fogják venni. Az indoklás szerint minderre azért van szükség, hogy

„a pedagógus hivatása gyakorlása során alkalmazott tartalomszabályozókra vonatkozó ismereteit időről-időre megújítsa”.

A tanár se mobilozzon….

A tervezet kitér a pedagógusok iskolai mobiltelefonhasználatának szabályozására is:

a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint a tanulói felügyelet ellátása során mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt csak a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatnak.

Kivételt jelentenek

  • az iskolán kívüli programok, vagy
  • ha valamilyen veszély, szabálysértés vagy bűncselekmény elhárítása és segítségkérés miatt kell használni.

Kapcsolódó

Csak úgy…. – De hát, hol van még a szeptember?

Kevesebb mint egy hónap van hátra tanévkezdésig, de a közszféra álláskereső oldalán még mindig több mint 2800 betöltetlen pedagógus-álláshelyre keresnek jelentkezőket, írja a Népszava. A Közigállás Portálon a lap

augusztus 5-én 1354 hirdetést talált a „tanár” szóra, 927 hirdetést a „pedagógus” szóra, 520 hirdetést a „tanító” szóra és további 83 hirdetést a „pedagógiai asszisztens” szavakra rákeresve.

Az előző tanév júniusi zárása után mintegy 4 ezer hirdetés volt az oldalon, vagyis az álláshelyek többségét még nem sikerült feltölteni. A Magyar Nemzeti Bank korábbi tanulmánya szerint nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Szerző