Connect with us

Bulvár

Kánikula 2.0

időjárás,
Megosztás

Mondhatnánk úgy is ennyit e felüdülésről, újra támad a kánikula. Készüljön, újabb megterhelés vár a szervezetére, még akkor is, ha azt hiszi teljesen egészséges.

A kánikula előszobája

Péntek délután a napsütést időnként mérsékelt felhősödés zavarhatja meg, de összességében napsütéses idő lesz jellemző. Északkeleten előfordulhat elvétve gyenge záporeső. Az évszakos átlagnak megfelelően meleg napunk lesz, többnyire 30 fok körüli, északon pár fokkal az alatti hőmérsékletekkel. Mérsékelt, az ország északnyugati szélcsatornájában és északkeleten élénk ÉNY-i szél fúj, ami pár fokkal csökkentheti a hőérzetet. Este és az éjszaka első felében fátyolfelhős lesz az ég, ebből csapadék nem hullik. Legyengül a légmozgás. Hajnalra kitisztul az égbolt. Derült, szélcsendes idő, friss hőmérséklet várható.

Szombaton alapvetően kevés fátyol- és gomolyfelhő, sok napsütés, és már országszerte 30 fok feletti maximum hőmérsékletű nap következik. Általában gyenge, délután a középső országrészben kissé élénkebb É-ias légmozgás várható. Éjszaka derült, nyugodt idő valószínű. Még többségében friss lesz, de már mérsékeltebb lehűlést hoz a hajnal, mint a megelőző napokon

„Durr a fejbe!”

Vasárnap, a déli országrészben már 35 fokot is elérő/meghaladó maximumok ígérkeznek. Északon pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet, de ugyanúgy fokozódó hőség valószínű. Napsütéses, gyengén gomolyfelhős idő várható, gyenge légmozgással. Csapadék nem érkezik. A gyengülő éjszakai felfrissülés hatására a napi középhőmérséklet a déli országrészben már egyre többfelé meghaladhatja a 26-27 fokot.

A jövő hét első felében előreláthatólag tovább fokozódhat a hőség, a középhőmérséklet már az ország zömén meghaladhatja a 26-27 fokot. Napsütéses, de délutánonként gomolyfelhősödő időjárási helyzet kialakulása várható. A gomolyfelhőzetből elvétve, nagyobb eséllyel szerdán zivatargóc is kipattanhat, de nem lesz jellemző a csapadék, fokozódik az aszály. D-iesre fordul az általában mérsékelt, de időnként felélénkülő légmozgás. Az éjszakai hőmérséklet csökkenés is egyre kevéssé hoz felfrissülést-Eumet.

Figyelem!

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Nyaralás

kánikula

Szerző