Connect with us

Kerítésen túl

Szerbia forrong, bebörtönöztek három környezetvédőt

szerbia
Megosztás

Ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk hatalmas tüntetés volt Szerbia fővárosának több vasútállomásán is a lítium , ami korunk fontos alapanyaga, például az elektromos akkumulátor gyártásnak is elengedhetetlen része kitermelése  ellen. 

Így indult a vasárnap Belgrádban

A helyszínen a lítium kitermelés ellen tiltakozók azt mondták, hogy mintegy 200 rendőr érkezett a helyszínre, közülük 50-en álarcos sapkában, civilben jelent meg, és erőszakkal távolította el a tüntetőket. A Prokop állomásról kidobott tüntetők jelenleg a Pionír-parkban vannak és várják, hogy az letartóztatott aktivistákat elengedje a rendőrség. a blokád megszűnését követően a vasúti közlekedés reggel 6 óra 45 perctől helyreállt

írtuk reggel.

Gyors letartóztatások

Előzetes letartóztatást rendelt el a belgrádi Főügyész három környezetvédelmi aktivista számára, akik részt vettek a belgrádi vasútállomások blokádjában. A lítiumbányászat ellenes tüntetést követően az ügyészség Ivan Bjelić számára 40 napig terjedő előzetes letartóztatást, Nikola Ristić és Jevđenije Dimitrijević számára 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el, őket a közrend és nyugalom megzavarásával gyanúsítják.

Folytatódik a tűntetéssorozat

A környezetvédelmi szervezetek szövetsége közben bejelentette, hogy vasárnap 18 órára a kormány épülete elé várják a polgárokat, valamint felszólították a vidéket is, csatlakozzanak hozzájuk és Szerbia szerte szervezzenek saját településeiken tüntetéseket.

Korábban Ivica Dačić belügyminiszter azt mondta, 14 személyt állítottak elő a tiltakozások során, erőszakot nem alkalmaztak és senki sem sérült meg.

(Forrás)

szerbia,

Szerző