Connect with us

Kerítésen innen

Ül? Szijjártó azt hozta ki az olimpiából, hogy „globális sportnagyhatalom vagyunk” és „az igazi versenyben” győztünk

Ül? Szijjártó azt hozta ki az olimpiából, hogy "globális sportnagyhatalom vagyunk" és "az igazi versenyben az elsők között vagyunk"
Megosztás

Ha lett volna a 2024-es párizsi olimpián valósághajlító szám, akkor mindenképpen ülne Szijjártó Péter kinyilatkoztatása, miszerint a világ élmezőnyében sürgölődünk. A „kerítésen belüli” politizálás rárepült a sport eme ünnepére is, pedig egyáltalán nem volt rá szükség, helyette örülhettek volna a sportolóink eredményeinek is, minősítés nélkül.

Újabb leg…

„…Az olimpia, amely alapvetően meghatározta az elmúlt két-két és fél hetünket. Naponta izgultunk a magyar sportolókért és együtt örültünk vagy éppen szomorkodtunk, bosszankodtunk velük. Ez az elmúlt két-két és fél hét számos tapasztalattal és tanulsággal vértezett fel minket.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy Magyarország továbbra is globális sportnagyhatalom!

Nézzünk rá az éremtáblázatra: a világ 95. legnagyobb népességű országaként tizennegyedikek lettünk!!!

Európai összevetésben hatodikak, Közép-Európában utcahosszal elsők. Nálunk sokkal nagyobb, népesebb, gazdagabb és erősebb országok is csak bottal üthetik a nyomunkat.

Az olimpiai éremtáblázat első 10-12 helye általában ki van bérelve a világ legnagyobb és legerősebb országai számára: mindig itt van az összes G7-es, Kína, Korea, Ausztrália – s persze az oroszok, ha indulhatnak.

Az igazi verseny innen indul, s ennek a versenynek mi idén is az élén végeztünk Új-Zéland, Üzbegisztán és Spanyolország társaságában.

Összesen 15 ország volt képes legalább öt aranyat nyerni, köztük mi, magyarok. Dicsőség minden szinten. Köszönjük sportolóinknak s a felkészülésüket segítő szakembereknek, hogy újfent dicsőséget hoztak Magyarországnak!”

Amit meg sem említett….

A tavaly világbajnoki címet szerző Losonczi Dávid nagy célokkal érkezett az olimpiára, az első fordulóban legyőzte az azeriek világbajnokát, a másodikban az Európa-bajnok szerb Komarovot, után viszont kikapott a későbbi győztes bolgár Novikovtól, majd a bronzmeccsen a dán Bisultanovtól. (Egyik ellenfele sem abban az országban született, amelyiket képviselte.) Losonczi bejelentette:

hogy az ötödik helyért járó, több mint 15 milliós forintos jutalmát (egészen pontosan 15,73 millió jár) jótékony célra ajánlja majd fel, ahogy legutóbb a vb-aranyért kapott pénzével is ezt tette.

Szerző