Connect with us

Kerítésen innen

„Ilyen nem volt az elmúlt 42 évben” – Hol van már a jó öreg fóliázás meg kordonozás….

„Ilyen nem volt az elmúlt 42 évben” - Hol van már a jó öreg fóliázás meg kordonozás....
Megosztás

Elbontották szombat reggel a három nappal korábban megnyitott, szeptember 8-ig megtekinthetőnek hirdetett sajtófotó kiállítást Debrecen belvárosában – tudta meg a Debreciner. Sem a rendezvény szakmai kurátora, sem a portál érdeklődő munkatársa nem kapott választ szombaton (augusztus 17.) délig arra, hogy miért…. Hol van már a jó öreg fóliázás meg kordonozás….

Példátlan a kiállítás 42 éves történetében

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnöke szombaton hajnalban azért utazott Debrecenbe, mert előző este telefonon értesítette őt Debrecen város önkormányzatától egy ügyintéző, hogy sajnálatos módon a néhány nappal korábban éppen többek között Bánkuti által is megnyitott 2024-es Magyar Sajtófotó Kiállítás, amelynek ő volt ebben az évben a kurátora is

teljes anyagát elbontják a Csapó utca elejéről. Mindezt konkrét indoklás nélkül, ám felkérve őt arra, hogy ha jelen tud lenni az elpakolásnál, felügyelje annak szakmailag megfelelő voltát.

Nagyon gyors volt a munka, fél 10-kor már nyoma sem volt a vándorkiállításnak

A Debreciner kereste a Főnix Rendezvényszervező Központot a bontás okai iránt érdeklődve, ám ők a polgármesteri hivatalhoz irányították a kérdést. Választ onnan nem kaptak, ahogy Bánkuti sem tudta elérni Papp László debreceni fideszes polgármestert. Bánkuti azt mondta a lapnak, hogy

az eddigi 42 éves története során egyszer sem zártak be még Magyar Sajtófotó Kiállítást, maximum a nyolcvanas években esett meg az, hogy három képet eltávolítottak az illetékesek, mert aggályosnak vélték. Hozzátette: egyelőre teljesen tanácstalan, mi az igazi ok, ráadásul „kiváló debreceni fotósok díjazott képei is kikerültek, majd most le”.

Azt tudja hallomásból Bánkuti, hogy 2023-ban a debreceni orosz konzul „nehezményezte, mit keresnek itt ukrán képek is”, ám akkor nem történt bezárás. Nem tartja kizártnak, hogy mivel most is voltak ukrajnai háborús fotók, esetleg ő szólt közbe ismét.

„Biztonságtechnikai ok” és a virágkarnevál a ludas?

A hvg.hu elérte a polgármesteri hivatalt, ahonnan azt a választ kapták, hogy a képanyag a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból.

„A sajtófotó kiállítás iránt érdeklődőktől elnézést kérünk, azonban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata minden esetben a biztonságot és a Debreceni Virágkarneválra látogatók védelmét tekinti elsődlegesnek. A jövőben a kiállítás új, ideálisabb helyszínen fog megvalósulni”

– tették hozzá. Azt nem közölték, hogy korábban miért nem okozott biztonsági problémát a kiállítás. A Debreciner megjegyezte:

tavaly és tavalyelőtt is a virágkarnevál idején volt ez a kiállítás ugyanazon a helyszínen.

Forrás

Amik már nem láthatók….

„Néhány részlet a szombat reggel hirtelen lebontott sajtófotó kiállítás díjnyertes munkáiból.”

Kapcsolódó

Szerző