Connect with us

Bulvár

Búcsú a kánikulától – Hétfőtől ősz

ősz
Megosztás

Ez nem felelőtlen mellébeszélés, arról, hogy ránk köszönt az ősz,  hiszen az ország egyik lepontosabb meteorológiai vállalkozása az EUMET állítja, de ezt most talán már senki sem bánja igazán.

Viszlát(?) kánikula!

Vasárnap még nyári napunk lesz. Délelőtt országszerte a zavartalanabb napsütés marad a jellemző. A délután folyamán egy áttetsző, de változó erősségű és szakadozott felhőréteg húzódik a Dunántúl fölé, majd késő délután már a középső és keleti országrész fölé is.

Mindeközben a közeledő mediterrán ciklon előoldalán, a Dunántúl északi térségében és a Duna környezetében felélénkül a DDK-i szél. Erősebb széllökések is előfordulhatnak. Másutt egyelőre gyenge, mérsékelt légmozgás a valószínűbb. A hőmérséklet 30 fok köré, többségében pár fokkal 30 fok fölé emelkedik.

Az esti időszakban, a nyugati országrészben jelentősen megnövekedhet a légköri labilitás. Szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatargócok. A középső és keleti térségben egyelőre még marad a csapadékmentes, felhősödő égbolt. Az ország ÉNY-DK irányú középső sávjában felerősödik, másutt mérsékelt marad a DK-i szél.

Éjszaka, nyugat felől megérkezik a jelentős változást hozó mediterrán ciklon kiterjedtebb csapadéka, illetve hidegfrontja. A Dunántúlon egyre többfelé ered el az eső. Eleinte szórványosan, záporok, zivatarok formájában, majd hajnaltól heves esőzés kezdődhet. A középső és keleti térség felett is megvastagszik a felhőzet. A Tisza vonalától nyugatra elszórtan már lehetnek záporok, zivatar is kialakulhat, míg a Tiszántúl térségében még valószínűbb, hogy nem esik számottevő csapadék reggelig.

A jövő héten, itt az ősz

Hétfőn NY-K irányban keresztezi az országot a változást hozó mediterrán ciklon csapadékmezője és hidegfrontja. Reggel, a Tiszántúl felett még elvékonyodhat itt-ott a felhőzet, de országszerte jellemzőbb lesz a borult égbolt. A csapadék mozgása, eloszlása bizonytalanabbul előrejelezhető, de a nap első felében elsősorban a Tisza vonalától keletre valószínű kiadósabb eső. A déli területeken zivatarok is előfordulhatnak. A Tiszántúli térségben inkább csak este, éjjel valószínű kiadósabb eső.

Nyugaton 20 fok köré, néhol az alá esik vissza a hőmérséklet, míg keleten, ahol délelőtt még a nap is előbújhat, 26-28 fok is lehet a front érkezése előtt.

 Kedden várhatóan kelet felé halad, illetve távozik a hidegfront, így legtovább keleten maradhat borult az ég, nyugat felől egyre többfelé kisüthet a nap. A szakadozó, vékonyodó felhőzetből elszórtan még lehetnek kisebb záporok. Nagyjából a Tisza vonalától nyugatra erős, keleten mérsékeltebb ÉNY-i szél fúj. Nyugaton kissé emelkedik a hőmérséklet a hétfőihez képest, míg keleten ezen a napon várható a hűvösebb.

Szerdán előreláthatólag nyugodt, napsütéses időjárású nap valószínű gyenge vagy mérsékelt felhősödésekkel, elvétve egy-két jelentéktelen záporral. A szél várhatóan legyengül, kellemesen, az évszaknak megfelelően alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön, pénteken – jelentősen növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – egy újabb ciklon és annak frontrendszere érheti el térségünket nyugat felől. Csütörtökön még többnyire napos, nyugodt, és a ciklon előoldalán melegedő idő a valószínűbb, de a Nyugat-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, illetve a hőmérséklet is alacsonyabbnak ígérkezik. Csütörtök este, illetve péntekre virradó éjjel megérkezhet a ciklon hidegfrontja és csapadékzónája, ami péntekre egyelőre esős, zivataros, szeles időt ígér. A csapadék eloszlása, így a hőmérséklet alakulása is igen bizonytalan egyelőre.

 Hétvégére – továbbra is jelentős bizonytalansággal, de – változékony, zömmel felhős, ismétlődő záporokkal, esőkkel tarkított, hűvös idő kialakulása körvonalazódik. A hőmérséklet visszaesésének mértéke nagyon bizonytalan, de most az látszik valószínűbbnek, hogy többfelé 20 fok alá hűl a levegő.

(EUMET)

Ezeket olvasta már?

ősz

Szerző