Connect with us

Kerítésen innen

Néhány kép az Uzsoki Utcai Kórház VIP osztályáról azoknak, akik a „néprészlegen” betegeskednek

Ha a 300.- forintos vizitdíjat sokallta, ezt csípni fogja: a kormány vizsgálja, jöhet-e az ezer forintos időpont-foglalási díj
Megosztás

Az alábbi cikk azoknak íródik, akik a Pintér-féle egészségügy betegei, vagyis az ország túlnyomó többségének, akik elhitték, hogy a fizetésükből havonta levont TB azt jelenti, hogy elfogadható minőségű és belátható időn belüli kezelésre jogosultak, ha úgy adódik.

Pénz beszél, a többi „néma csend”

„Néhány kép az Uzsoki Utcai Kórház VIP osztályáról és jónéhány megjegyzés a személyes véleményemmel. Reggel az osztályon egy horribilis pénzért megvásárolt elsőbbségi sürgősségi ellátásról számoltam be. Most a képek mellé pedig csatolok egy dokumentumot egy újabb esetről , ahol egy zuglói honfitársunk a kórházi rendelőben először 780 napra (!) kapott térdprotézis műtétre időpontot. Amikor érdeklődött, hogy nem lehetne-e korábban elvégezni a műtétet, akkor tájékoztatták, hogy 2.5 millió forintért három hét múlva (!) megoperálja ugyanaz a team, ugyanabban a műtőben….” – kezdte bejegyzését Hadházy Ákos.

„Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy inkognitóban ottjártamkor kifejezetten jó benyomást tett rám a kórház „mezei” részlegeinek nyilvános része és több forrásból is azt hallottam, hogy kevesebb a probléma, mint máshol (azzal együtt, hogy az ügyeleten itt is több panaszt kaptam a hosszú várakozási idők miatt és a mellékelt példa szerint pl egy térdprotézisre itt is 780 napot kellett volna várni, ha a „TB” fizeti).

Azt is el kell mondanom, hogy a kórház vezetésétől meglepően gyors és korrekt válaszokat kaptam, azzal együtt, hogy ettől egyáltalán nem lettem boldogabb (a reggel bemutatott esetet pedig a hévízi fideszes képviselő tulajdonában álló cég által elkövetett nettó lenyúlásnak gondolom)

A Uzsoki kórház egyik dolgozója mesélt el nekem egy esetet,

hogy ő maga járt egy osztrák közkórházban állásinterjún, ahol már önmagában is álomszerű körülményeket látott, azonban az épület sarkában ott is működött egy extra színvonalat adó „fizetős” részleg. Mert hogy mindig, mindenhol lesznek extra igények. Ezt elfogadom, csakhogy – ahogyan ő maga is jelezte- Ausztiában a közellátás is rendkívül magas színvonalú.

Természetesen nem az a baj, hogy Magyarországon is vannak extra igények, hanem az a baj, hogy a közegészségügy gyakorlatilag összeomlott

Mély meggyőződésem, hogy ezért a helyzetért nem a kórház vezetői és különösen nem az orvosai a felelősek, hanem az Orbán rendszere által tudatosan lerohasztott és alulfinanszírozott egészségügy. A kormányzás egy normális országban leginkább arról szól, hogy mire mennyi pénzt költsünk, Orbánék viszont 2019-ig fokozatosan csökkentették az állami egészségügy GDP arányos költéseit. Utána jött valamekkora emelkedés, de ugye ide beszámolják pl. a horror áron vett lélegeztető gépeket is, másrészt az egészségügyi dolgozók béremelése totálisan elkésett, ráadásul egészen ostoba „reformokkal” ment végbe. Harmadrészt azóta ismét csökken az egészségügyi kiadások aránya. Ide is idemásolom a kórház igazgatónőjének sorait a VIP – osztályról

„Hogy miért vetődött fel egyáltalán az elképzelés? Mert képesek vagyunk rá, mert egyedülállóak a körülményeink, mert olyan a szakmai csapatunk, amilyet máshol csak remélnek. De van egy prózai ok is. Rákényszerített bennünket az élet. Azt hiszem, kevés kórház van olyan kivételes helyzetben, mint az Uzsoki Utcai Kórház. Szárnyalnak az osztályok, egyedülálló a szakmai színvonalunk, az OEP bevételt tekintve a kórház elérte a lehetséges finanszírozott maximumot, jó a költségvetésünk, a múlt árnyékait egyre inkább le tudjuk vetni magunkról, mégsem lehet plusz bevétel nélkül biztosítani a kérdés nélküli gazdasági felívelést, a hosszútávú anyagi biztonságot. S ezt a plusz bevételt kizárólag üzleti alapú szolgáltatás teheti lehetővé.”

A Fidesz propaganda jól láthatóan a „rabló orvosokra” akarja kenni a rendszer összeomlását

Természetesen vannak orvosbárók és vannak, akik visszaélnek a rendszerrel. Alapvetően azonban 14 év kormányzás után a Fidesz felelőssége, ha vissza lehet élni a rendszerrel. A konkrét esetben sem tudom felelőssé tenni azt az orvost vagy ápolót, aki magas színvonalon operál vagy vállal ügyeleti ellátást munkaidőben és aztán ugyanott, maszekban is ugyanezt teszi. Ha működne a rendszer, egyszerűen nem, vagy sokkal kisebb igény lenne erre. Ha működne a rendszer, akkor a 444 újságírója nem 640 (!) napra kapna egy egyszerű hasi sérvre időpontot a közegészségügyben , azok az intézmények, akik pedig egymillióért csinálnak meg egy ilyen egyszerű műtétet, bezárhatnának.

Tudta? Nem hiszem….

Nagyon kevesen tudják, pedig az Orbán rendszer egyik legbotrányosabb intézkedése volt, hogy Magyarországon megszűnt a társadalombiztosítás (TB). Az egészségügyi hozzájárulás valami egészen mást jelent, innen kezdve az egészségügy ürügyén beszedett pénzről a kormány dönti el, hogy mire használja, repteret vesz-e belőle, vagy kegyeskedik pl ápolói béreket fizetni belőle.

Ez is jól mutatja a szándékot: a kormány meg akarja nyitni az ajtót a nagy multi biztosítóknak (illetve méginkább Lőrincnek, Tiborcznak). amit a társadalmi szolidaritás végleges megszüntetését jelentené. Ez egyszerűen nem elfogadható. Természetesen nem vagyok egészségügyi szakpolitikus, de a megoldás néhány sorban is leírható, csak attól tartok , hogy ezek az alapján az első lépésnek egy új rendszerváltásnak kellene lennie .

  • Az első, hogy azoknak kellene ezzel foglalkozni, akik értenek hozzá és hagyni kellene őket dolgozni. Amíg azonban egy rendőr az egészségügyi miniszter, addig egyszerűen nem lesz jobb semmi.
  • Másrészt nem kellene lopni -a kormány dicsekszik azzal, hogy „500 milliárdot költöttek az egészségügy fejlesztésére”. Csakhogy ezt EU-s pénzből teték, másrészt számtalan példával bizonyítható, hogy ennek alsó hangon a felét ellopták. Van egy még egyszerűbb elvárás: bele kell tenni a szükséges pénzt a rendszerbe, bármennyire is fájhat (igazábó csak Orbánnak), ha akkor nem jut elég repülőtérre, Vodafone-ra, stadionokra, olimpiára.
  • Harmadrészt vissza kell állítani a társadalombiztosítás rendszerét, ugyanakkor egyáltalán nem ördögtől való a „többszintes tb”, azaz aki szeretne, fizethessen többet és juthasson bizonyos emelt szintű szolgáltatáshoz. Azonban amíg az „alapszintbe” bele lehet halni, addig az alapszint rendbetételére kell koncentrálni.

Márpedig sajnos Magyarországon bele lehet halni

Lehet hosszasan vitatkozni, azonban egy mutatóval nem:

Magyarországon az európai átlagnál sokkal többen halnak meg olyan betegségben, ami gyógyítható lett volna. Ez alapján évente 17-18 ezer honfitársunk hal meg amiatt, hogy egy korrupt autokrata vezeti az országot. És ezt a számot nem feledteti az a siker, hogy a németektől nem 6:0-ra,csak 5:0-ra kaptunk ki.

A VIP osztályról készült képek egy részét én készítettem, másik része a kórház honlapjáról származik. Az első kép nem a „VIP osztály”, hanem a „VIP ambulancia” előtt készült.”

Kapcsolódó

Szerző