Connect with us

Budapesti hétköznapok

Lőrinc, a tehetséges gőzmozdony és barátai és még mi minden…. – Megnyílt az ARC kiállítás

Lőrinc, a tehetséges gőzmozdony és barátai és még mi minden.... - Megnyílt az ARC kiállítás
Megosztás

Az ARC Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállítása 2000 óta a kreativitás szabadságát testesíti meg. A kiállításnak évek óta a Bikás park ad otthont, ahol éjjel-nappal ingyenesen tekinthetők meg az alkotások. Ha csak egy kiállításnézés fér bele az életedbe, ez legyen az!

Téma: Család? – így kérdőjellel

„A család vajon mi? Szüleid? Gyerekek? Sógorod? Vejed? Macskád? Anyósod? Tesód? Házasodsz? Válsz? Terhes vagy? Apa leszel? Kutyát veszel? Megint válsz? Megint házasodsz? Feleséged gyereke a te lányod? Anyád harmadik férjénél laksz, mióta anyád újra összejött a másodikkal? A férjed előző barátnőjétől született gyerekét is te neveled? Apád a szomszédotok, és anyád új férjével jár futni? Nagymamád két hete jött rá, hogy leszbikus, pedig a családban már évtizedek óta megy a pletyka erről, de meg kellett várni, hogy maga jöjjön rá? Te a kutyáddal alszol, a férjed meg kint pecózik a kanapén a macskával? Tesód barátnőjének unokatesójával jársz, és nálatok találkoztak életükben először?…”

-sorolja az esemény weboldala a véget nem érő kérdéssort, ami felvetődik a „család” szó hallatán. Az ARC pályázat alkotóinak munkái 24. alkalommal egy hónapon keresztül, szeptember 13-tól október 13-ig az újbudai Bikás parkban tekinthetők meg éjjel-nappal. A 730 pályamunka sorsáról 20 szakemberből álló zsűri döntött.

Lőrinc, a tehetséges gőzmozdony és barátai

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere szerint az ARC kiállítás a szabadságról, valamint egyre inkább a bátorságról és a felelősségvállalásról is szól, arról, hogy felelősséget érzünk gyermekeink és unokáink jövője iránt. A polgármester így fogalmazott:

a kiállított alkotások tükröt tartanak az egész társadalomnak, ezen belül a hatalmon lévőknek is, miközben gyakran használják az irónia, a szatíra, a humor eszközeit. Nem öncélúak, nem az a céljuk, hogy másokat bántsanak, gúnyoljanak, vagy megalázzanak.

Újbuda idén is készült saját művel, hiszen Kalandok a Déli Körvasúton címmel osztotta meg véleményét a kerületet is érintő építkezésről. A képen a nemrég kisiklott mozdony mellett többek közt az elmúlt időszakban úton-útfélen feltűnő kormányzati plakátok, az augusztus végén a Keleti pályaudvarnál kisiklott InterCity, a Lady MRD luxusjacht, illetve a keleti nyitást jelképező vagonok is láthatók.

Díjazottak

A legjobb alkotásnak járó díjat Rivasz Gergő Haszonélvezeti jog című alkotása kapta.

fotó: hvg.hu

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat a Magyar pétermesék című mű kapta, amiben megjelenik az igazmondó juhász (Magyar Péter), a füttyszóra táncra perdülő menyecskék (Varga Judit és Novák Katalin), a magyarság tettre kész büszke lovasai (Szijjártó Péter és Gulyás Gergő), a lángoló poklokból kilovagló ördögi propaganda (Rogán Antal) és az óperenciás tenderek királya és királynéja (Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea).

A második díjat Varga László nyerte, akitől a ma élő politikusok megkapták a címerpajzsaikat, az Új arisztokrata családok című képével a második díjat nyerte el.

Harmadik helyezést ért el Safranek Zita Családi örökség című munkájával.

 

A közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek

A szervezők arra biztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat, és szavazzanak rájuk a képek alatti QR-kód segítségével vagy az ARC weboldalán 2024. október 13-ig. 

Forrás

Csak úgy….

Egy kis ARC-történelem:

….ideiglenesen…

Köszönjük Zugló! A zuglói önkormányzat illetékes bizottsága ma délután hozzájárult, hogy a 19. ARC kiállítás ugyanazon a közterületen kerüljön megrendezésre, mint tavaly

– osztotta meg a hírt Facebookon a plakátkiállítás szervezői.

…segítő kéz…

Szerző