Connect with us

Kerítésen innen

Már csak 3-at kell aludni és isti-bizi visszatér a napsütés

Már csak 3-at kell aludni és isti-bizi visszatér a napsütés
Megosztás

Lehet, hogy most kinézve az ablakon hihetetlennek tűnik, de szerda reggel már országszerte tuti napsütésre ébredünk! Azoknak, akik most morognak, hogy fázik, meg esik is az eső, annak figyelmébe ajánljuk az elmúlt két hónapra való visszarévedést, amikor elmozdulni se volt kedvünk a légkondi mellől…..

Vasárnap éjjel is marad a borús, kellemetlen időjárás

A szél az ország nagyobb részén legyengül, a Dunántúlon, de főként északnyugaton ekkor is erős lökésekkel. Az éjszaka első felében az ország nagy részén még esik, a Tiszántúlon valószínű szórványosabb, időszakosabb, gyengébb csapadék, majd hajnalra előreláthatólag a Dunántúlra és az északi határvidékre húzódik vissza a tartós esőzés, az ország középső és délkeleti tájain szórványos, időszakos zápor, szemerkélés látszik valószínűbbnek.

Hétfőn is térségünkben marad az esőzéseket és szeles, hideg időjárás okozó ciklon, de várhatóan lassan veszít erejéből. Ezt először a szél mérséklődésén tapasztalhatjuk, bár a Dunántúl északi tájain még ezen a napon is erősen szeles időre kell készülni. Túlnyomórészt erősen felhős időben újra és újra eleredő esők, záporok jellemzik az időjárást. A délután folyamán, a keleti országrész felett vékonyodhat a felhőzet, csökken a csapadékhajlam, de még előfordulnak szórványosan záporok, szemerkélések. Éjjel a keleti, majd a középső országrész felett is csökken a csapadékhajlam, vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró, de párásság képződhet, nyirkos marad az idő. A Dunántúl térségében egyelőre valószínűbb, hogy marad a borús idő ismétlődő esőkkel, de ott is gyengül, ritkul a csapadék, illetve a szél is mérséklődik, legyengül.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap délután 9 – 13,
  • hétfő reggel 8 – 11,
  • hétfő délután 12 – 16,
  • kedd reggel 7 – 11 fok köré várható.

illusztráció: eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

Kedden kellemesebb hőmérsékletű, változóan párás-napos-felhős, szélcsendes, őszi nap ígérkezik. A délnyugati határmegyékben, elszórtan ezen a napon is előfordulhat záporeső, de tartós, jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

Szerdán és csütörtökön előreláthatólag az ország nagy részén marad a nyugodt, őszi időjárás délelőttönként párássággal, majd változó felhőzettel, napsütéssel. A délnyugati, nyugati határmegyékben látszik esélye elszórtan záporeső előfordulásának. Tartós, kiadós eső nem várható.

Péntekre és a jövő hétvégére jelentős frontoktól mentes, nagyobbrészt napsütéses, nyugodt, az évszaknak megfelelő hőmérsékletű őszi időjárás kialakulása körvonalazódik. Vasárnap látszik esély tartósabb felhősödésre a nyugati, délnyugati országrész felett.

illusztráció: eumet.hu

Biometeorológia

Hétfőn is borongós, esős, magas páratartalmú és kifejezetten hűvös időjárás okoz kellemetlenséget. A hidegfronti hatás fokozatosan elgyengül. Ha sétára indulnak, ne hagyják otthon az esernyőt, esőkabátot, mert egy váratlanul érkező záporban megázhatnak, a vizes ruhában könnyen megfázhatnak.

A hirtelen jött, jelentős időjárás változás miatt a nátha, a hurutos megbetegedések, az arcüreggyulladás kialakulásának valószínűsége megnő az előttünk álló időszakban. „Közönséges” nátha esetén torokfájás, kaparó érzés, orrdugulás orrfolyás jelentkezik, melyet hőemelkedés kísérhet. Általában néhány napos ágynyugalom, bő folyadékbevitel, lázcsillapító és vitaminok jelentik a terápiát. Magas láz, erőteljesebb, illetve 2-3 nap után sem javuló tünetek esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

A párás, csapadékos idő a mozgásszervi betegek állapotát ronthatja.

Nemcsak a krónikus reumatológiai betegek, hanem a csontsérülést elszenvedettek is érzékenyek lehetnek. Ízületi- és csontfájdalmaik fokozódhatnak. A tünetek megelőzésére ajánlott a réteges öltözködés, az érzékeny területek nedvességtől való védelme, különösen, hogy az eddigi magasabb hőmérséklet miatt hajlamosak vagyunk a valós időjáráshoz képest alulöltözködni. A beteg ízületek már rövid ideig tartó hideg hatására is érzékenyek lehetnek.

Kapcsolódó

Szerző