Connect with us

Budapesti hétköznapok

Árvíz után a világ – Ezt kell tenni, ha levonul a víz

árvíz, budapest,
Megosztás

Az árvíz látható veszélyei mellett nem elhanyagolhatóak a “láthatatlan” károk – így elsősorban a fertőzések, amelyek az árvíz levonulását követően lépnek fel. A legfontosabb teendők a legjelentősebb hazai gyártó, a Caola Zrt. szakértője szerint az alapos fertőtlenítés.

A tárgyak fertőtlenítése alapvető fontosságú

Dr. Bánhegyi Péter, a Caola Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője szerint:

„Az árvíz nem csak látható veszélyekkel jár. A víz által sodort hordalék, ürülék, állati tetemek miatt az árvíz minden egyes köbcentiméterben milliós nagyságrendben nyüzsögnek a kórokozók. Ezek a víz elvonulása után visszamaradva és elszaporodva súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Árvíz után leggyakoribbak a fekáliás coliform, Clostridium perfringens és szalmonella okozta fertőzések, amelyek különösen csecsemőknél és időseknél okozhatnak életveszélyes állapotot. E kórokozókat könnyen bevihetjük a lakásba a kezünkön, a ruházatunkon, vagy akár a cipőnk talpán is, így az árvíz által érintett felületek, tárgyak fertőtlenítése alapvető fontosságú a fertőzések megelőzése érdekében.”

A szakember kiemeli, hogy az aktív oxigén alapú hipokloritos fertőtlenítőszerek a leghatékonyabbak az árvíz után megtelepedett kórokozók elpusztításában. Különösen az olyan felületeket kell fertőtleníteni, amelyek érintkezésbe kerülhetnek az emberi szervezettel – így a padlókat, falakat és bútorokat. A szaniterek, konyhai felületek és háztartási eszközök alapos tisztítása is nélkülözhetetlen a biztonságos lakókörnyezet megteremtéséhez.

Rovarirtás és a fertőző betegségek megelőzése

A rovarirtás szintén kritikus pontja az árvíz utáni helyreállításnak. Bánhegyi dr. hangsúlyozza, hogy a pangó víz és megnövekedett páratartalom ideális környezetet biztosít a szúnyogok, legyek és egyéb rovarok számára, amelyek különböző fertőző betegségeket terjeszthetnek.

„Az árvízi területeken különösen meleg, párás időben gyorsan elszaporodnak a kártevők, így a szúnyogok és más vérszívó rovarok, amelyek számos fertőzést hordozhatnak. Hatékony rovarirtó szerek használata, különösen a szabadban és a vízgyűjtő területeken, kulcsfontosságú a betegségek terjedésének megakadályozásában. A megfelelő rovarirtás segít megelőzni olyan betegségeket, mint a nyugat-nílusi láz és egyéb vírusok.”

– mondja a szakember.

Védekezés árvíz után, 6 lépésben

1.Az árvíz és áradás által érintett területek alapos szárítása és szellőztetése segít megelőzni a penészképződést és a további károk kialakulását.

2.A szennyeződött terület (utak, házak udvara) tisztítása és fertőtlenítése, elsősorban olyan aktív oxigéntartalmú szerekkel, mint a lúgos hipoklorit-oldat. Ez hatékony, olcsó, nagy tételben hozzáférhető, és használat után a környezetre ártalmatlan anyagokká bomlik le.

3.Az érzékeny felületek, használati tárgyak, bútorok, járművek fertőtlenítése kombinált hatóanyagú fertőtlenítőkkel. Előnyösek a benzalkónium-klorid és guanidin-származékok kombinációi vizes, vagy alkoholos oldatban.

4.Rendkívül fontos a mentésben résztvevők személyi biztonsága! Ez védőruházattal, és kézfertőtlenítő géllel oldható meg hatékonyan.

5.A szennyezett terület elhagyásakor kézmosás fertőtlenítő hatású folyékony szappannal.

6.Rovarirtás folyamatos fenntartása: a rovarpopuláció növekedésének megakadályozására javasolt a szabadban és beltéren a piretroid hatóanyagú (permetrin, tetrametrin) porzószerek és aeroszol készítmények használata.

A fenti 6 pontot érdemes szigorúan betartani, hiszen így sok árvíz utáni gondtól kímélhetjük meg magunkat.

(MTI)

Kapcsolódó

 

áruház

Szerző