Connect with us

Bulvár

Csütörtökön viharokra számíthatunk, nem is kicsikre

vihar,
Megosztás

A holnapi nap időjárását komoly viharok jellemzik. Nem lesz szép napja szinte senkinek sem, kivéve talán a hivatásos és amatőr viharvadászokat.

A front délnyugat felől érkezik

Csütörtökön egy nyugat felől közeledő ciklon előoldalán erőteljes melegfront okoz országszerte felerősödő DDNY-i szelet. A legerősebb széllökések a Dél-Dunántúlon és a Balaton térségében várhatóak, elérhetik a 60-70 km/órát. Emellett változóan napos, mérsékelt felhősödéssekkel tarkított, általában csapadékmentes idő lesz jellemző. Az északi határvidéken elvétve, kis területet érintően előfordulhat futó záporeső. Az erős széllel kifejezetten meleg levegő sodródik a térségbe. Enyhe, délkeleten nyáriasan meleg időre van kilátás. Ott a maximum hőmérséklet akár a 27 fokot is meghaladhatja.

Éjszaka is erős marad a DNY-i szél. Mérsékelt felhősödések melletti csillagfényes égbolt, csapadékmentes idő várható. Az északi határszélen várható több felhő, melyből itt-ott futó zápor is kialakulhat. A szélnek köszönhetően enyhe lesz a hajnal.

Pénteken még melegfronti hatásra, erős DNY-i szélre, meleg, délkeleten nyáriasan meleg, többségében napos időre van kilátás. Az északnyugati határmegyékben látszik esély több felhőre, záporesőkre, kevéssé magas maximum hőmérsékletre.

Hétvége +

Szombaton előreláthatólag északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, majd ÉNY-ira forduló széllel, felhősödéssel, záporokkal zivatarokkal keresztezi az országot NY-K irányban. Északnyugaton jelentősen visszaeshet a hőmérséklet, míg délkeleten, a front délutánra ígérkező érkezése előtt még valószínűbb a kifejezetten meleg, változóan napos idő. Délutánra, estére várható a szél és a csapadék érkezése. Utóbbi hevesebb záporok, zivatargócok formájában érkezhet.

Vasárnap – növekvő előrejelzés bizonytalansággal, de – a megtorpanó hidegfront várhatóan a nap nagy részében még térségünkben marad. Délelőtt zömmel felhős, országszerte erősen szeles, elszórtan, időszakosan záporokkal is tarkított idő alakulhat ki. Délután, a nyugati határmegyék felett, estére a középső országrész felett tisztulhat ki az égbolt, süthet ki a nap. Keleten estig felhős égbolt látszik valószínűbbnek, de délután már ott is csökken a szórványos záporok esélye.

Hétfőn, kedden előreláthatólag már frontmentes időjárási helyzet alakulhat ki, bár hétfőn, keleten még erős szél ígérkezik. Változó vastagságú, időről-időre elvékonyodó felhőzetre, átmeneti naposabb időszakokra van kilátás említést érdemlő csapadék esélye nélkül. Hideg hajnalokkal, évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű nappalokkal számolhatunk.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

vihar,

Szerző