Connect with us

Kerítésen túl

Az Izraelt ért hatalmas iráni rakétatámadás után Orbán Viktor este összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet

Figyelem: Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet
Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje Geszten, a kihelyezett kormányülés helyszínén – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A téma: Irán megtámadta Izraelt.

Helyzetértékelés

A testület, melynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit.

Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről

– közölte Havasi Bertalan. Orbán Viktor közösségi oldalán azt írta:

„Összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje. A közel-keleti háborús helyzet egyre súlyosabb. Minden magyart biztonságban akarunk tudni!”

Ami történt….

Közel 200 rakétát indított Irán kedd este Izrael ellen, válaszul a libanoni hadműveletre. A Vaskupola ezúttal is tette a dolgát, az izraeli hadsereg válaszlépést helyezett kilátásba, Irán pedig tovább fenyegetőzik. Közben terrortámadás történt egy jaffai villamosmegállóban, többen meghaltak. Több helyen jelentettek becsapódásokat, például Tel-Avivban, a Holt-tenger közelében, az ország déli részén és a Sharon régióban. A helyi sajtó szerint Irán több mint száz rakétát lőtt ki Izrael felé, szinte az egész országban szólnak a szirénák. Washington bejelentette, hogy az amerikai légierő segíteni fog Izraelnek elfogni az iráni rakétákat. Az izraeli katonai rádió közlése szerint csaknem kétszáz rakétát lőtt ki Irán Izrael ellen. Az iráni állami televízióban az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) nyilatkozatát közvetítve megerősítették, hogy több tucat rakétát lőttek ki Izraelre kedden kora este. Az Iszlám Köztársaság elit alakulata egyben figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán válasza még pusztítóbb lesz. Szijjártó külügyminiszter közösségi oldalán közölte:

“Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót. A nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak. Jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. Kérjük, akik bajba kerültek, azonnal lépjen kapcsolatba a tel-avivi képviseltünkkel vagy a Külügyminisztérium Call Centerével! Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy csak abszolút halaszthatatlan esetben utazzon a térségbe és mindenképpen regisztráljon indulás előtt konzuli védelemre!” 

Maszúd Peszeskján iráni elnök „határozott válaszként” üdvözölte a rakétatámadást, amivel szerinte az „izraeli agresszióra” válaszoltak. Peszeskján – aki az iráni politikai rendszerben mérsékeltnek számít – az X-oldalán azt írta, hogy a csapás az iráni érdekek és állampolgárok védelmében történt, és arra figyelmeztetett, hogy a keddi támadás az erejüknek csak egy része volt.

Ali Hámenei iráni legfőbb vezető az izrael elleni támadás után héber nyelven azt írta ki szintén az X-re, hogy

„Isten segítségével a felkelési front csapásai erősebbek és fájdalmasabbak lesznek a cionista rezsim kopott és rothadó testén”.

A legfőbb vezető egy nagy föld alatti fegyverkészletet ábrázoló illusztrációt is posztolt az oldalán, az ehhez fűzött kísérő szöveg szerint közel van már a győzelem Teherán számára.

Kapcsolódó

Szerző