Connect with us

Kerítésen túl

Martin Weber Magyar Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatót a szerdai strasbourgi vendetta előtt

weber
Megosztás

A két politikus Martin Weber és Magyar Péter  Strasbourgban már a plenáris ülés előtt sajtótájékoztatón vázolta fel az Orbánnal szembenálló erők gondolatait.

Egy különleges ajánlat

Azt hiszem, nagyvonalú ajánlatot tettem Orbán Viktornak: ha utasítaná a képviselőit, hogy fogadják el Magyarországnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásáról szóló törvényt, akkor én örömmel kérném az Európai Parlamenttől a mentelmi jogom felfüggesztését 

-jelentette ki Magyar Péter, a Tisza párt elnöke.

Manfred Weber Magyar Péter magyarországi büntetőjogi eljárásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy „Orbán Viktor csapatától” is kapott megkereséseket az üggyel kapcsolatban, de vélemény szerint:

„a jogállamiság pontosan azt jelenti, hogy az ilyen dolgokat nem politizálják át, és nem vitatják meg a politikai vezetők (…)  Az Európai Parlament jogi szakbizottságának feladata, hogy értékelést készítsen az üggyel kapcsolatban. Tehát akik ezeket a dolgokat át akarják politizálni, azoknak nyilvánvalóan más érdekeik vannak”

– jelentette ki.

Weber szerint Orbán Viktor szerdai jelenléte az EP plenáris ülésen nagyszerű lehetőség arra, hogy Európáról és a magyar belpolitikai helyzetről folytasson a testület eszmecserét. Mint mondta, Magyarország egy erős EU-s tagállam, a magyar emberek igazi európaiak, és számíthatnak európai barátaikra, és az európai szolidaritásra.

Hozzátette: Magyarország megérdemli, hogy erős hangon szóljon európai szinten, és hogy valódi hatással képviselje a magyar érdekeket az EU-ban.

Magyaroroszág ereje és hangja

„Magyar Péter és a Tisza párt immáron a néppárti család tagja. Magyarország ereje és hangja jelen van Magyar Péterrel és a Tisza-párti képviselőkkel, akik nagyszerű munkát végeznek a magyar érdekek érvényesítésében. És ha ezt összehasonlítom Orbán Viktorral, akkor azt kell mondanom, hogy senki nem akar megjelenni Budapesten, senki nem akar odamenni”

– hangoztatta Weber.

Rámutatott, hogy a legutóbbi, 2011-es uniós magyar elnökség alatt 44 magas szintű találkozó zajlott Budapesten, manapság azonban senki se akar odamenni, ami azt bizonyítja, hogy a magyar kormány nem képes erős hangon szólni az európai tárgyalóasztaloknál.

„Íme a magyar propaganda gépezet”

Magyar Péter a magyar közmédia azon kérdésére válaszolva, hogy meg tudná-e erősíteni, hogy a testvére a Diákhitel Zrt.-vel szerződött cégnél dolgozott, azt mondta:

„Íme a magyar propagandagépezet. A magyar kormány öt év alatt több mint 1300 milliárd forintot költött erre a propagandára. Erre a kérdésre már válaszoltam, és megerősítettem, hogy a testvérem fél évig dolgozott havi 300 ezer forintért ennek a cégnek”.

A Tisza párt elnöke ezt követően kijelentette, hogy szívesebben beszélne a magyarországi állapotokról, például a magyar minimálbérről, ami 668 euró havonta, vagy a 70 eurós minimálnyugdíjról, illetve a 30 eurós családi pótlékról, ami nem növekedett 2008 óta.

„Arról is szívesen kérdezném a miniszterelnököt, hogy Magyarország hogyan vált élvonalbeli tagállamból az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb tagországává, vagy például arról, miért omlik össze a magyar egészségügyi és oktatási rendszer, illetve miért nem kapja meg Magyarország az Erasmus forrásokat. Remélem, Orbán Viktor készen áll arra, válaszoljon ezekre a kérdésekre. (…) Orbán Viktor demokráciáját jellemzi az is, hogy őt 210 napig nem engedték nyilatkozni a közszolgálati televízióban”.

– jelentette ki.

 

Magyar Péter kifejtette: a Tisza párt azon dolgozik, hogy egy egészséges, modern, európai, élhető Magyarországot építsen.

Magyar emigrációs hullám

Manfred Weber nyilatkozatában hangsúlyozta: tudomása szerint az elmúlt évtizedben 400 ezer magyar hagyta el a hazáját, mert elege lett az ország korrupciójából. A 2011-es uniós magyar elnökséget sikeresnek jellemezte, mert érezhető volt a közös összefogás az európai emberekért, és abban az időszakban mintegy 103 jogalkotási aktát véglegesítettek.

„A jelenlegi elnökség nem mutat fel semmit, ez a valóság Orbán Viktor vezetése számára. Mellőzött, egyedül van, nincs többé szerepe, amit játszhatna”

– jelentette ki.

 „Petr Pavel Csehországban legyőzte Andrej Babist, Donald Tusk Lengyelországban Kaczynskit, és biztos vagyok benne, hogy hosszú távon Magyar Péter is le fogja győzni Orbánt Magyarországon”.

A két politikus tájékoztatója után a plenáris ülés ülésen történtek is bebizonyították, hogy a többség egyetért velük.

(MTI)

Kapcsolódó

weber

Szerző