Connect with us

Bulvár

Időjárás: hétvége „és még azon is túl”

időjárás
Megosztás

Igazából olyan hétvégi időjárásunk  lesz, mint Schneider Mátyás fürdővize a Hippolitban, azaz: ebből is egy kicsit, abból is kicsit.

Igy indul

Pénteken a szórványos esőket adó csapadékmező kelet felé mozog, közben az ország felett tovább gyengül, elaprózódik. Szakadozott, változó erősségű, de többségében elvékonyodó felhőzetből szórványosan, kevés helyet érintően még kialakulhatnak futó záporok, szemerkélések, de eközben egyre tartósabban kisüt a nap is. A nyugati és középső országrészben élénk, kelten gyenge vagy mérsékelt ÉNY-i szél fúj. Kis mértékben már csökken a hőmérséklet, de kevéssel még az évszakos átlag fölé várható a maximum érték. Éjszaka is hasonló, változóan csillagfényes és mérsékelten felhős égbolt marad a jellemző. Jelentős eső nem érkezik, de elvétve lehet rövid szemerkélés. A Dunántúlon és északkeleten élénk, közepesen erős É-i szél fúj, a középső országrészben gyenge légmozgás várható. Hideg hajnal várható, jellemzően 10 fok alá hűlhet a levegő. Párásság, kisebb ködfoltok előfordulhatnak.

Hétvége

Szombaton nyugodt, őszi időjárás következik. Országszerte legyengül a légmozgás. A reggeli időszak hideg lesz, elszórtan párásság, ködfoltok várhatóak, de ezek gyorsan eloszlanak és jellemzően derült égbolt vagy vékonyodó rétegfelhőzet melletti szűrt, illetve zavartalanabb napsütés alakul ki. A kora délutáni órákban az évszakos átlagnak megfelelő hőmérséklettel számolhatunk. A hőérzet a napsütésben kellemesen melegnek, árnyékban hűvösebbnek várható. Éjjel mérsékelt vastagságú felhőzet sodródhat fölénk csapadék esélye nélkül. A felhőzet vastagságától függően hűl le a levegő, de ismét hűvös, hideg lehet a hajnal.

Vasárnap egy közelgő hidegfront előtt, dél felől áramló enyhe, nedves légtömeg hatására változó vastagságú, időnként vékonyodó, de jellemzően zárt felhőzet sodródhat az ország fölé, melyből előreláthatólag csak az északnyugati, északi országrészben hullik időszakosan gyenge szemerkélés, záporeső. Az ország túlnyomó részén csapadékmentesen telhet a nap. Késő délután, este erősödő ÉNY-i széllel érkezhet a hidegfront, ami éjjel várhatóan felszaggatja a felhőtakarót.

Na és a jövőhét!

Hétfőre eleinte élénk, majd mérséklődő ÉNY-i szél melletti napsütéses idő kialakulása a legvalószínűbb.

Kedden, szerdán, csütörtökön – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – frontmentes, nyugodt, őszi időre van kilátás reggelenként bizonytalan idő alatt feloszló hajnali párássággal, ködfoltokkal, illetve a párásságból kialakuló, vékonyodó, változó rétegfelhőzettel, majd szűrt vagy zavartalanabb napsütéssel. A reggelek hidegnek, a délutánok kellemesen enyhének ígérkeznek.

(Forrás)

Kapcsolódó

időjárás

 

Szerző