Connect with us

Kerítésen innen

Lánczi-hivatal: a Transparency International Magyarország (sok)minden gondjaink origója

Lánczi-hivatal: a Transparency International Magyarország minden gondok origója
Megosztás

Lánczi Tamás januárban „kezeit tördelve” beismerte, hogy Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek vezetésére felkérték, nem hatóság, nem fognak nyomozásokat végezni, szankciókat pedig nem alkalmazhatnak. Lánczi azt mondta, feladatuk alapvetően az elemzés és a feltárás lesz, legfontosabb eszközüknek pedig a nyilvánosságot tartja.

Ennek fényében….

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője Ligeti Miklóssal, a Transparency International jogi igazgatójával vitatkozott a Tranzit fesztiválon, ahol Lánczi azt mondta, azért indult eljárás a Transparency ellen, mert úgy látják, miattuk nem kapta meg Magyarország az uniós forrásokat, írja a 444.hu. Lánczi arról beszélt, hogy probléma, ha egy civil szervezet korrupciókutatással foglalkozik. Azt mondta, a Transparency nem rendelkezik legitimációval, és azt tanácsolta nekik:

Ha valakinek a korrupcióval problémája van, akkor a legegyszerűbb, ha megpróbál közhatalmat szerezni. Elindul a választáson, kéri a magyar emberek bizalmát, képviselő lesz, többségbe kerül a parlamentben, kormányt alakít, és akkor fel tud lépni a vélt vagy valós korrupció ellen.

Lánczi, a „független-objektív”

Ezután a lap szerint megvádolta Ligetit azzal, hogy külföldi pénzből végez politikai tevékenységet. A szervezet tevékenységét egyébként károsnak nevezte, és azt mondta, Magyarország rossz hírét keltik. Azért vizsgálják a Transparencyt, mert így akarják kideríteni, milyen szerepük volt az uniós források ügyében.

Ugyanis annak a jelentésnek az alapját, ami az Európai Bizottság döntéselőkészítő anyaga volt, azt ti csináltátok, a ti korrupciós indexetek képezte az alapját, ami egy rendkívül gyenge lábakon álló, manipulatív és végtelenül hamis képet sugárzó index.

Szerinte úgy tűnt, mintha egy

„független szakértői vélemény lenne, és ennek alapján jelenleg visszatartják az európai uniós forrásokat. Ez egy kézzelfogható kár”.

…és lőn….

Hétfőn kiadott jelentésében a Hivatal arról számol be, hogy a TIM magyar állami intézményeket

„stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet véget, valamint egy globális lobbihálózat részeként szolgál nagyhatalmi érdekeket”.

A jelentés a TIM elleni átfogó vizsgálódás egészét foglalja össze, ennek lezárásaként megállapították:

„A TIM egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét.”

A Transparency International (TI) nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre, hogy érvényesítse stratégiai célkitűzéseit, áll a jelentésben.

A hivatal egyik legfontosabb vádpontja a TIM ellen,

hogy külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét. A külföldi finanszírozók között szerepel a Világbank, az Európai Bizottság és a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is, írja a hivatal. Továbbá szerintük a TIM által vizsgált „átláthatóság” és „korrupcióellenesség” fogalmai nem a közélet tisztaságát, vagy a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem valójában az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei.

„A TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált átláthatóság, korrupcióellenesség fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei.”

– írja a Szuverenitásvédelmi Hivatal, szerintük a TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét.

Lánczi szerint aggályos….

A Lánczi Tamás által vezetett hivatal aggályosnak tartja a TIM működésében azt is, hogy „tudományosnak álcázott” felmérésekkel igyekszik Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. Szerintük az ilyen

„dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak.”

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését, ezt a 2023 novemberében elfogadott szuverenitásvédelmi törvény tette lehetővé. Az intézmény egyik első célpontja a korrupció elleni harccal és az átláthatósággal foglalkozó Transparency International Magyarország lett, idén augusztusban indított ellenük eljárást a hivatal. Nem sokkal ez után, a tihanyi Tranzit fesztiválon vitázott Lánczi Tamás, és Ligeti Miklós, a TIM jogi igazgatója. Hétfőn, a jelentés megjelenése után a Magyar Nemzet két cikket is szentelt a jelentés ismertetésének, amelyekben ismertették a Szuverenitásvédelmi Hivatal megállapításait a TIM működésével kapcsolatban, és nem mulasztották el kifejteni azt sem, hogy a szervezet tevékenysége miként szolgálja Soros György érdekeit.

Forrás

Szerző