Connect with us

Kerítésen innen

Mit, miért tesz a kormány? – címmel kormányinfót tart a szokásos gárda

Mit, miért tesz a kormány? - címmel kormányinfót tart a szokásos gárda
Megosztás

A szokásostól eltérően szerdán tartotta Gulyás Gergely és Vitályos Eszter a heti kormányinfót „Mit, miért tesz a kormány?” címmel. Lehet, hogy most megtudjuk…?

A kormány döntött a nemzeti konzultáció megtartásáról

Egy hatékonyabb növekedést szolgáló gazdaságpolitikáról szóló nemzeti konzultációt tart a kormány a következő időszakban – erről döntöttek a keddi kormányülésen. A kormány gazdaságpolitikájának az egyik alapja a munkaalapú társadalom. Gulyás szerint a gazdasági növekedésre kell koncentrálni, ennek az alapfeltétele pedig a gazdasági semlegesség, amelynek részeként Magyarország nem csatlakozna semmilyen kereskedelmi háborúhoz.

A legfontosabb, hogy a legújabb technológiák érkezzenek Magyarországra, akár Németországból, akár Kínából jönnek

– mondta Gulyás.

Gulyás Gergely: A fővárosi vezetés meg sem kísérelte megoldani a lakhatási válságot

A kormány új gazdaságpolitikai akciótervet dolgoz ki, amely célja, hogy a magyar gazdaság növekedése jövőre 3 és 6 százalék között legyen

– folytatta Gulyás Gergely. Az új gazdaságpolitika három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóeerejének növekedése, a megfizethető lakhatás biztosítása és egy új vállalkozói program, amit Demján Sándorról neveztek el. Az új akcióterv összesen 21 intézkedést tartalmaz.

Kiszámítható, hosszútávó bérmegállapodásokat szeretne kötni a kormány a munkaadókkal és munkavállalókkal, hogy jelentősen emelkedhessen a minimálbér,

mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Munkáshitel-programot indítanak és megduplázzák a gyermekek után járó SZJA-kedvezményt. Ezt első lépésben 2025 júliusában 50 százalékkal emelik, majd második lépésben 2026. január elsejével.

Budapest súlyos lakhatási gondokkal küzd. Ennek megoldása elsősorban a főváros feladata lenne Gulyás Gergely szerint, a fővárosi vezezetés azonban meg sem kísérelte az elmúlt öt évben.

Szigorítanák az AirBnb szabályozását, új kamatplafon jön

Még nem hozott döntést a kormány, de tervezik a rövid távú lakáskiadás szigorúbb szabályozását – jelentette be Gulyás Gergely. Hozzátette:

„kommunista” gyakorlatokat nem fognak bevezetni.

Emellett:

  • 2026 végéig meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát;
  • 5 százalékos kamatplafont vezetnek be a lakáshitelekre;
  • kollégiumokat építenek majd azokban a városokban, ahol a fiatalokat érintik a lakhatási problémák.

Egyszerűsítik a kisvállalatok adminisztrációs terheit, új kifektetési program indul

A Demján Sándor-programmal megerősítik a hazai kis- és középvállalkozásokat,

-mondta Gulyás Gergely. Támogatásokkal segítik a cégek digitalizációját, beruházásélénkítő program indul a kkv-knak, de lesz új kifektetési program, felgyorsítják a kis- és középvállalkozások uniós támogatásainak kifizetését, és egyszerűsítik a kisvállalatok adminsztrációját is. A Széchenyi programban az éves kamat 3,5 százalék lesz.

A 21 intézkedés

Gulyás Gergely szerint hozzájárul a bérek növekedéséhez, a gazdaság megerősödéséhez, a munkahelyek megvédéséhez és hogy a gazdaság növekedése a régióban kiemelkedő legyen. Az intézkedések többsége már januárban életbe lép.

Telex-kérdés, amíg beléjük nem folytották a szót…

Előfordult-e már miniszter úrral, hogy nyilvánosan kellett megigazítania a péniszét? – tette fel a kérdéset a Telex újságírója.

Kormányinfón vagyunk, úgyhogy kérem, hogy bizonyos színvonalat tartsunk

– mondta zavarában Gulyás Gergely, aki nem látta az erről szóló tudósítást és a jövőben sem készül ilyeneket nézni. A Telex munkatársa ismertette a témával kapcsolatos információkat, miszerint a múlt heti EP felszólaláskor Magyar Péter megigazította a nemi szervét, és az újságíró azt mondta Gulyás Gergelynek: ez önre is tartozik!

Megnyugtatom, rám nem tartozik. Lehet, hogy önökre igen, de rám nem

– nevetett Gulyás Gergely.

Kapcsolódó

Szerző