Connect with us

Banánköztársaság

Demján forog a sírjában, amiért Orbán-szájra került – Tényleg elhiszi, hogy a névhasználattól Ő is sikeres lesz?

Meghalt Demján Sándor
Megosztás

„Miért vették elő Demján Sándor nevét, amikor köztudott, hogy az Önnel való viszonya nem volt felhőtlen, különösen azután, hogy a kormány “lenyúlta” a Takarékszövetkezeteket? Demján valóban sikeres üzletember volt. Azt hiszik, hogy a nevétől önök is sikeresek lesznek?” – kérdezte heti szokásos kérdés-cunamijában Juszt László, amit a mikrofonállvány helyett tenne fel a pénteki Kossuth-szeánszon.

Háttér

Orbán Viktor a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a kisvállalkozásokat segítendő és méretnövekedésüket támogatandó tőkét, kedvezményes hiteleket juttatnak a vállalkozóknak, akiket meggyötört az infláció, a szankciók, a Covid.

Ez lesz a Demján Sándor-program – ami elnevezés azonban egyelőre még nem hivatalos.

Emlékeznek még arra, hogy Demján Sándor, aki Orbán Viktor „feltünésekor” lelkes híve volt, halála előtt pár évvel az ország addigra legjelentősebb üzletembereként -nem úgy lett az, mint Mészáros Lőrinc, hanem komolyan!- külföldre vitte cégeit? Juszt László közösségi oldala bejegyzésében erre kérdezett -volna- rá a miniszterelnöknél, majd a hozzászólók kérdéseire válaszolva hosszabban is kifejtette véleményét.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

„Többen megkérdezték: honnan tudom, hogy Demján Sándor és Orbán Viktor kapcsolata rossz volt?

Demján Sándort egészen ifjú korától, haláláig tudhattam barátomnak, akivel heti rendszerességgel beszélgettünk. De ha ez nem elég!

Közismert tény, hogy miként nyúlta le Orbán a Demján által favorizált, a vidéki lakosság részére biztos támaszt nyújtó Takarékszövetkezeteket.

De ha ez sem elég! Ma már kevesen tudják, hogy a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrot kapjon, s a szobor a Vértanúk terén, a Parlament felé nézzen ez Demján Sándor ötlete volt. Sőt! Elkészítésének és felállításának költségeit, két barátjával ő állta. Amikor pedig Orbánék úgy döntöttek, hogy a szobrot eltávolítják, akkor nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz. A levél a Népszabadságban jelent meg:

„A sajtóból értesültem arról, hogy a mártírhalált halt Nagy Imre szobrát át kívánják helyezni a Vértanúk teréről. A rendszerváltás után szomorúan állapítottuk meg üzlettársaimmal, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állít szobrot Nagy Imrének. Úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szobor teljes költségét és felállítását Magyarországnak. A költségek 74 százalékát magam finanszíroztam. lfj. Varga Imre alkotása [valójában Varga Tamás szobrászművész a mű készítője – szerk.] ma a legtöbbet látogatott és fotózott szobor. Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat. Kérem, hogy ennek elkerülése érdekében minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyen maradjon.”

Így maradhatott a szobor a Vértanúk terén… egészen Demján Sándor haláláig. Pár hónappal Sándor halála után, 2018-ban Orbán „kilakoltatta” Nagy Imrét, akinek az újratemetésén „csinálta meg” önmagát. Tényleg hányinger ez az ember.”

demján, orbán,

Szerző