Connect with us

Kerítésen innen

Orbán Viktor: vannak a többiek, meg mi

Orbán
Megosztás

Szokás szerint a Kossuth rádióban adott interjút Orbán Viktor péntek reggel, aki az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójáról beszélt. Mint mondta, “vannak a többiek meg mi” az EU-n belül az ukrajnai háborúval kapcsolatban, a többség benne van a háborúban, hadviselő félként viselkedik, Magyarország azonban a kezdetektől kezdve azt hangoztatja, ki akar maradni ezekből az erőfeszítésekből-írtí meg a hvg.hu.

Zelenszkij ekézése

Azt hittük eddig is egy győzelmi terv szerint haladnak az ukránok, de most Zelenszkij azt mondta, megvan a győzelmi tervük, vagyis eddig nem volt, csak vereségi tervük – mondta Orbán, majd elismételte, nem akar ebben részt venni. A miniszterelnök nem hallotta ki Zelenszkij szavaiból azt, hogy atomfegyvereken dolgozna Ukrajna, de megjegyezte, nem zárható ki, hogy a tolmácsolás miatt maradt le egy ilyen áthallásról, bár ezt a törekvést nem tartaná reálisnak. “Erről még meg kell győződnünk, a szolgálataink dolgoznak ezen” – tette hozzá.

Mit akar a Néppárt?

Ez azonban nem csak a háborúról szól, a néppárt szerinte olyan Európát akar, ami rossz a magyaroknak, ez kiderült az EP-vitán is. “Az Európai Néppárthoz tartozik ez a Tisza féle párt” – hozta fel Magyar Pétert a miniszterelnök, akit szerinte a néppárt Magyarország élén szeretne látni, ezt azonban majd másfél év múlva eldöntik a magyarok a választáson. Úgy gondolja, Brüsszelben is magyar belpolitika zajlik.

Bajok vannak az Európai Unióban, ezekre Magyarország más válaszokat ad. Kicsi ország, nem nagy a befolyásunk, nem nagy a nemzeti össztermék, akár békén is lehetne minket hagyni, de mi azt tesszük, amit az európai nép szeretne látni – mondta.

Öndicséret

A kormányokon kívül ma már senki nem érvel a migráció mellett Európában, a fél karukat odaadnák, hogy olyan legyen a helyzet, mint nálunk – dicsérte saját politikáját a miniszterelnök, aki szerint a gázárak is nálunk a legalacsonyabbak. Mivel Magyarország máshogy szervezi a dolgait, mint az uniós tagállamok többsége, ezért tüske a köröm alatt, egy szálka a többi kormány szemében, kihívást jelent a többiek számára. Nem az az érdekünk, hogy dicsekedjünk, hanem hogy a saját életünket a nekünk tetsző módon tudjuk intézni – tette hozzá.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Összeborul Orbán és a szomszédos szélsőjobb

Az, hogy kihívást jelentünk, növeli a tekintélyünket is, felértékel minket a külpolitikában – értékelte Orbán azt, hogy Magyarország teljesen szembe megy az uniós fősodorral. Robert Fico visszatért, így jövő héten már lesz is szerb-magyar-szlovák hármas találkozó, ahol a migrációról tárgyalnak majd.

Konzultáljunk!

Orbán nagy jelentőséget tulajdonít a pár napja bejelentett új nemzeti konzultációnak, amitől azt reméli, az új, semleges gazdaságpolitikára kapnak majd felhatalmazást a lakosságtól. A gazdaságpoltiika egyik fundamentuma a háború, ha az lesz, akkor a tervek a fiókban maradnak, háború idején nem ilyen gazdaságpolitikára van szükség. Azon túl, hogy imádkozunk meg szurkolunk Donald Trumpnak, nem sok mindent tudunk tenni, csak ne legyen több “győzelmi terv” – szúrt oda Zelenszkijnek.

Kapcsolódó

, orbán,

Szerző