Connect with us

Kerítésen innen

Dr. Kunetz: ne fogadjuk el normálisnak…..

Dr. Kunetz: ne fogadjuk el normálisnak.....
Megosztás

Dr. Kunetz Zsombornak köszönhetően egyre több olyan beteghalálról értesülhet a „köz”, ami azért következett be, mert a mentőkapacitás, a túlterhelt orvosok és betegellátók nem tudták érdemben végezni a munkájukat. „Ne fogadjuk el, hogy ez normális!” – üzeni Kunetz, sokkal inkább egy pénzhiánnyal és ebből (is) következő állományhiátussal van dolgunk megspékelve a volt főrendőr-jelenleg miniszter parancs-rendszeréről.

Ej, ráérünk…. – Nem!

Az alábbi tragédia kapcsán fontos megjegyezni, ami többször megfogalmazódott bennem: az elvárható a velünk foglalatoskodó orvostól, -nővértől- hogy felhívja a figyelmünket arra, mik a lehetőségeink, amikor az évtizedek alatt fizetett TB-járulékunk ellenére a mai rendszer nem képes „életben tartani” azt, akinek még erre van lehetősége.

Arra gondolok, hogy elém áll az erre hivatott és elmondja például, hogy az állami mentő szolgálatra 12 órát kell várni, de ha tehetem, hívhatok magánszolgáltatót, ami fizetés ellenében fél órán belül rendelkezésemre áll. Az is elvárható lenne, hogy legyen naprakész tudása a doktornak arról, hogy az adott betegségre milyen gyógyszer érhető el Magyarországon, de említse meg, hogy ha tehetem, beszerezhetek az -európai polgárként- unió országaiban kapható, a hazainál lényegesen hatékonyabb pirulákat, injekciókat. Ez így lenne fair!

A magyar valóság

„Ismét bebizonyítja és ezt teszi minden nap az Országos Mentőszolgálat, hogy NEM TUDJA ELLÁTNI az ALAPFELADATÁT megfelelő színvonalon. Több, mint 12 órát kell várnia a betegnek a folyosón fekve, míg átszállítják – kezdte Dr. Kunetz közösségi oldala bejegyzését.

  • Nem, az nem lehet normális egy európai országban, hogy több, mint 12 órába telik egy beteg áthelyezése.
  • Azt se fogadjuk el, hogy egy európai ország fővárosában az már normalitásnak számít, hogy 30-40 perc a mentő kiérkezése egy akut bejelentésre. Ez valóban európai városokban már 8-10 perc alatt van.
  • Az sem normális, hogy Budapest akut betegellátása egymástól távol szanaszét szórt intézményekben zajlik.
  • És az sem normális, hogy egy betegnek -vélhetően a sürgősségi osztály túlterheltsége és a rendelkezésére álló ágyak foglaltsága miatt – a folyosón kell órákat várnia a továbbszállításra. Hozzátenném, hogy a hozzátartozó elmondása szerint a Honvédkórházban folyadékpótlás, oxigénes légzéstámogatás is megtörtént, csak a beteget nem tudták máshová fektetni – feltételezhetően a zsúfoltság és a továbbszállítás igénye miatt – mint a folyosóra.

Ismét meghalt egy beteg

és ebben valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy hosszú ideig nem sikerült a megfelelő osztályra szállítani és addig egy kényelmetlen ágyon kellett várakoznia, nyilvánvalóan rosszabb körülmények között, mint egy kórteremben.

Hány és hány ilyen esetnek kell megtörténnie ahhoz, hogy a tisztikersztes főigazgatót Csató Gábort kirúgják a menedzsmenttel együtt, és helyére hozzáértő szakmai vezetést kerüljön?

A hozzátartozóknak pedig, őszinte részvétem.”

Szerző

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.