Connect with us

Kultúra

Minden idők első számú Drakulája, Lugosi Béla 142

lugosi béla
Megosztás

142 éve született, 1882. október 20-án Lugosi Béla, a világhírű hollywoodi sztár, Drakula megszemélyesítője. A Magyar Hollywood Tanács emléke előtt hajt fejet. Bokor Balázs, a Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a civil szervezet 2018-ban a nagy színész születésnapját, október 20-át Lugosi Béla-emléknappá nyilvánította.

Emléknap

Azóta is évente megemlékezik aza művész USA-ban élő családjával együtt Lugos nagy szülöttéről. A Tanács Budapesten, a Vajdahunyadvárban levő mellszobornál és a romániai Lugoson található emléktáblánál is emlékezett már, a tanács facebook oldala ma folyamatosan a művészre emlékezik.

Pokorni Lilla Lugosiról

„1927-ben ő lett a világ első színpadi Drakulája. Majd 1931-ben ő lett a világ első filmes Drakulája is. A hollywoodi „hírességek sétányán” csillagot kapott. Amerikában megalapította a Magyar Nemzetiségi Színházat; hozzá hasonló emigrált magyar színészek játszottak ott. Lugosi Bélának öt felesége volt. Egyszer egy amerikai újságíró megkérdezte tőle, hisz-e a vámpírokban. Lugosi viccesen azt mondta: „Igen. Hármat közülük ugyanis elvettem feleségül.”

részlet

Határon innen és túl

Az emléknapon határon innen és túl több felé is megemlékeztek Hollywood kiemelkedő magyar csillagáról. Lugosi Bélára magyar emlékeztek ma a debreceni  Csokonai Nemzeti Színháznál is. Minden idők leghíresebb filmes Drakulája emléktáblát kapott a Liszt Ferenc utcában, ahol a századforduló idején filmvetítéseknek is helyet adó Otthon Kávéház állt.

Kapcsolódó

lugosi béla

Szerző