Magyar vámpírmítoszok Báthory Erzsébettől Lugosi Béláig

Magyarország  hosszú és lenyűgöző történelmében komoly szerep jutott és jut a vámpírmítoszoknak is, hiszen a magyar néplélek mélyen kötődik a természetfelettihez és ez különösen igaz, ha a vámpírokról van szó. Lássuk csak, hogy is volt: a vámpírok eredetlegendáitól kezdve egészen a vámpírok iránti modernkori rajongásig.

Eredetlegendák

Ezek a legendák Magyarországon a középkorig vezethetők vissza. Ebben az időben a babonák és a néphit elburjánzott és a vámpírokról szóló mesék gyakoriak voltak. Úgy hitték, hogy ezek a lények éjszaka felkelnek a sírjukból és kiszívják az élők vérét. Ez a hiedelem annyira elterjedt, hogy sokan óvintézkedéseket tettek a lények ellen, például fokhagymát tettek az ablakukba, vagy bűbájt, amulettet viseltek a nyakukban.

Báthory Erzsébet legendája

A magyar vámpírtörténet egyik leghíresebb alakja Báthory Erzsébet, egy  főnemes felesége, majd özvegye, akit azzal vádoltak, hogy fiatal nők százait gyilkolta meg, hogy a vérükben fürödjön. Ez a legenda az évek során sok vitát váltott ki, mivel egyesek szerint a szörnyű tetteket elkövette, míg mások szerint egyszerűen a babona és a félelem áldozata volt. Ettől függetlenül az ő története az egyik legmaradandóbb vámpírmese lett Magyarországon, amit a ma Szlovákiához tartozó, csejtei vár romjai is árasztanak magukból.

Egyes tárgyilagos történészek szerint a Báthory Erzsébetet megbélyegző legenda hátterében az állt, hogy férje, a magyar nemesi ellenállás egyik vezetője halála után ő kezelte egyedül a több százezer holdas birtokot, és ezt akarták elkobozni tőle. Végül Erzsébetet letartóztatták, majd ítélet nélkül halt meg  börtönében 4 év múlva.

Modern vámpírmítoszok és kultúrák

A vámpír kultúra  akármennyire is hihetetlen, de még a mai Magyarországon is él és virul. Számos könyv, film és televíziós műsor foglalkozik a vérszívás mestereivel, és sokakat lenyűgöz, akárcsak a világ többi szegletében, a sötét vonzerejük. Vannak olyanok is, akik „igazi” vámpírként azonosítják magukat és úgy gondolják, hogy vérivásra van szükségük ahhoz, hogy létezésük biztosítva legyen. Bár ez nem széles körben elfogadott hiedelem, mégis arról tanúskodik, hogy ezeknek a kitalált lényeknek még mindig van hatalmuk a magyar emberek felett is.

Vámpírturizmus

Közép-Európa vámpírmítoszokkal kapcsolatos hosszú történelme miatt Magyarországra és a környező országokba is sok turista érkezik csak azért, hogy a vámpírturizmus népszerű célpontjává vált helyszínek sötét múltjának felfedezésével megborzongassák lelküket. Az igények kielégítésére számos szervezett „vámpír-túra” is létezik.

Lugosi Béla, akit felelemelt, de meg is fojtott Drakula gróf

Igaz ugyan, hogy a vámpírok reneszánszát Hollywood teremtette meg, de a felvirágzás nem jöhetett volna létre egy magyar színész, Lugosi Béla nélkül, aki a mai napig is minden idők legikonikusabb Drakulája. A művészt, aki akkor még erős akcentussal beszélte az angolt 1927-ben felkérték a „Drakula” című Broadway-darab címszerepére. A produkció rendkívül sikeres volt több mint 500 előadást élt meg, majd még két évig turnéztak vele. Ennek köszönhetően ajánlotta fel az Universal filmstúdió Lugosi Bélának a Drakula (1931) című film főszerepét. Ez a film hozta meg számára a sikert, ám egyben skatulyát is jelentett amiből sem a szakma, sem a közönség nem hagyta kitörni többé. Később csak horrorfilmekben szerepelt. Sokak szerint így fogott Lugosin a vámpír-átok.

Kapcsolódó