Connect with us

Budapesti hétköznapok

Lázár: a Turul marad! – Erre (is) érdemes lesz emlékezni a választófülke magányában

Lázár: elrendeltem a Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését - Erre (is) érdemes lesz emlékezni a választófülke magányában
Megosztás

Ennyire kell a szélsőjobb szavazat, vagy maga Lázár János „tolatott” abba az irányba? A Turul szobor sokak szemében a második világháború végén tomboló nyilasterrort, míg a másik oldalnak a nemzeti eszmét testesíti meg. Kovács Gergely kutyapártos polgármester az idei kampányban megválasztása esetére azt ígérte, hogy elbontatja.

Erre jött Lázár

„A Turul marad! A II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek. A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket. Ma elrendeltem a Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. 

– közölte Facebook-oldalán hétfőn este Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A hozzászólásokból…

„Erkölcsileg leginkább az vállalható, ha ez a turul nem lesz emlékműve sem katonának, sem civilnek, sem az első, sem a második világháborúnak. […] Ha nem emlékműként, hanem emlékeztető tárgyként tekintünk rá, amely az elmúlt száz évünkre, útkereséseinkre és igen: bűneinkre is emlékeztet minket. Ám ahogy egyetlen embert sem ítélhetünk meg egyetlen cselekedete alapján, úgy magunkat és az országot sem.” (Pokorni Zoltán, 2021)”

„A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket.” Ebben a minőségben első körben arról kellene megbizonyosodni, hogy valóban értékről beszélünk-e. Mert a XII. kerületi Turul-szobrot nem lehet a történeti kontextust figyelmen kívül hagyva értékelni.”

„Miniszter úr a MÁV-ot is műemléki védelem alá vonta, azért nem lehet egy csavart sem kicserélni, nemhogy az 50 éves szerelvények helyett újat venni?”

„Esetleg lehetett volna egy megbékélést célzó megoldás is. Nem így erőből lenyomni, akinek akár jogosnak is az ellenérzèsei. Mint ahogy mondjuk a Szabadságszoborról amikor levették a ruszki katonàt. De pont ennek a kormánynak magyarázzam, akinek most is az a fontos, hogy a szabadságszobor ne minden Magyarnak jelentsen szabadsàgot, hanem csak akkor érezhessed madag szabadnak, ha keresztény vagy.
Mert mindenki magyar, de van aki még magyarabb!”

„Feltűnt, hogy kisiklott egy vonat a Keletiben? Vagy ezt is rákened másra, azt jól van? Nincs sok hátra neked, az fix!”

„Sem ezt a dontest, sem pedig a konszenzus nelkul emelt szabadsag teri emlekmuvet nem felejti majd az utokor…”

„Akkor Nagy Imre szobrát miért vitettétek el?! Amúgy meg milyen alapon jelented ki olyan nagy bizonyossaggal, hogy marad?! Neked ebbe se beleszólásod, se döntési jogod nincs! Ahogy eddig, ez ezután is a XII. kerületi polgármester és testület döntése. És nem a tiéd!!”

„Üzenet a célcsoportnak széles nyelvvel há-turul!”

„Eddig is sejthető volt az irány, nagyon kellenek a mitanyánk szavazatok. Én hányok.”

„Köszönjük, Lázár János, hogy ilyen nyíltan vallod meg az értékrendedet. A Magyar Rádió épületeit pusztulásra ítéled, a turult bevéded. Van mire büszkéned lenned.”

A szobor sorsáról azóta is vita van,

A szobor régóta komoly feszültségek forrása, Kovács Gergely kutyapártos polgármester az idei kampányban azt ígérte, hogy elbontatja azt. Megválasztása után már azt mondta: ez nem lesz az első intézkedései között, mert nem akarja polgármesterségét azzal kezdeni, hogy utcai harcot vívnak Toroczkai Lászlóékkal. Kovács szeptemberben azt írta ki a Facebookra, hogy

„sok, úgy nagyjából 6 millió érdekes ötlet jött az elmúlt hónapokban, azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a kerületi turullal. De eddig ez a kedvenc: fizetne érte a MIÉP, hogy elvihesse.”

A MIÉP elnökétől származó levél szerint a nemzeti radikális párt hajlandó akár fizetni is a szoborért, mivel azért annak idején az önkormányzat is fizetett. A párt felajánlotta, hogy a XII. kerületi képviselő-testület által megállapított,

„méltányos és reális összegű megváltási díjat” adnának a turulért.

A sokak szemében a kerületben a második világháború végén tomboló nyilasterrort, a másik oldalnak a nemzeti eszmét megtestesítő szobor védelmében nemzeti radikális szervezetek tüntetést is szerveznek október 23-ra.

„…biztos a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr…”

Kovács Gergely polgármester a Facebook-oldalán cinikusan reagált a történtekre:

„Ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a „Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel” című szoborpályázatot. A kerületben egyébként sok olyan építészeti érték van, amik valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre, mint például az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épülete, de érdekes módon a NER-közeli vállalkozók ezt ehelyett pár napja épp bontani kezdték.”

Hont András „különvéleménye

„Nagy segítség ez Kovács Gergőnek, akinek így nem kell egy megosztó kérdésben döntenie, és persze alávágás a Mi Hazánknak, mely szervezet holnapután a turul megtartása mellett tüntetett volna, legalább egy szubkultúrában átkeretezve az október 23-i demonstrációk értelmét, így alternatívát teremtve a Messiáselnök szokásos kántálásának. Mellesleg ez egy lehetséges megfejtéshez is eljuttathat, hogy ki a selyemmajom-tartótiszt a NER-ben. Amúgy nem, nem az a baj, hogy a turul marad, bőven lehetne akárhány turul az országban, hanem hogy teljesen alkalmatlan szimbólum a II. világháború áldozatai előtti tisztelgésre. Pont ez az egy, amit el kellett volna kerülni (link erről). Meg nyilván nem műemlék.”

Csak úgy….

Szerző