Connect with us

Budapesti hétköznapok

Nem minden az, aminek látszik – A Corvin közi példa

Nem minden az, aminek látszik - A Corvin közi példa
Megosztás

Hétfő óta lóg a Corvin közben egy „Így járnak az árulók” feliratot a kezében tartó, felakasztott bábu, amiről így október 23-a közeledtével azt hihetné az ember, hogy egy demonstráció eszköze. De nem, hanem a Mi vagyunk ’56! című színházi előadás egyik látványeleme. A Corvin köz környékén játszódó, a forradalom roma hősei előtt tisztelgő előadást a Független Színház Magyarország készítette a Ferencvárosi Önkormányzat finanszírozásában.

Ez lesz a hivatalos megemlékezés a kerületben

„Felhívjuk minden érdeklődő figyelmét, hogy a Mi vagyunk ’56! címre hallgató interaktív előadásunk mellett 15:30-tól egy közösségi alkotásra és megemlékezésre kerül sor a Ferenc téren, színházunk és a Ferencváros Önkormányzatának szervezésében!

Erre a különleges alkalomra invitálunk mindenkit, aki szívesen részt venne egy olyan forradalmi megemlékezésen, ahol nem beszédeket hallgatunk, hanem mi magunk alkothatunk fantasztikus dolgokat. Együtt fedezzük fel, milyen gondolatok és érzelmek ébrednek bennünk a forradalom kapcsán.” – írták közösségi oldalukon a szervezők.

A program

Program:

  • 15:30 – 18:30 Közösségi alkotás különböző műfajokban: közös origamizás: galamb origami készítés közben arról beszélgetünk kinek mit jelent a szabadság, Hangszerkészítés, szövegírás és rappelés, arról, hogy mi nyomja fel neked a pumpát? Mi az a dolog, helyzet, probléma, esemény, tény, ami miatt elégedetlen vagy, ami zavar téged? Közös zászlókészítés, melybe mind beleszőjük a szabadságról alkotott gondolatainkat. Cirkuszi akrobatákként bambuszrudak segítségével ízelítőt kaphatunk abból, hogyan lehet békésen együttműködni. Egy nagy közös megmozdulással birtokba vesszük az egész teret
  • 18:30 Az elkészült alkotások felvonultatása és közös ünneplés során megidézzük a forradalom szellemét, valamint mindazt, ami nekünk és az egykori forradalmároknak is értéket jelentett.

Az előadásról….

„Az akciószínházi interaktív előadás ’56-ban játszódik október utolsó és november első napjaiban. A színdarab nézői saját maguk is forradalmárokká válnak, akiket az előadás négy főszereplője vezet, megosztva velük saját történeteiket és dilemmáikat. A négy karaktert valós roma forradalmárok alakjaiból inspirálódva hozták létre a kooperatív műhelymunka során a színház alkotói” – írják a leírásban, ahogy azt is, hogy a nézők a harctéren találják magukat, „ahol nincs idő gondolkozásra, azonnal cselekedni kell, segédkezni az élelmiszer, gyógyszer és fegyverszállításban, fedezékbe vonulni vagy éppen őrizni a fegyverraktárat. Részesei leszünk a küzdelemnek, közös a célunk, egy csapat vagyunk, segítünk egymásnak, senkit nem hagyunk hátra”.

Az előadások október 23-án, szerdán a Ferenc téren 11, 13 és 16 órakor kezdődnek. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jánosi Katalin -Nagy Imre unokája- olvasata

„Itt a „nemzeti ünnep” – akasztott ember, bábú a Corvin közben nyakában táblával, ‘Így járnak az árulók’…(Payer Hajnalka fotója).

Jönnek az iskolások koszorúzni. Az utca vegyes, ki mosolyog, ki észre se veszi, ki közli, ma is így kéne tenni… Mit gondolhatnak a gyerekek? Amit nem értek, a Hatalom őrei miért nem szedik le, táncsak nem az ő akciójuk⁉️ az egész rendkívül felkavaró, provokatív, gyalázatos.

Most olvasom, hogy ez a nagyon rossz ötlet a „Független Színház Magyarország” akciója, egy okt. 24-i előadásra „invitál”.

No, a színházi emberek is elmehetnek a pokolba, ha nem fogják fel cselekedeteik súlyát!

(Ha figyelembe vesszük az idegen agresszor és az ÁVH akkori tevékenységét – sajnos érthető, a megsebzett, élet-halál küzdelmet folytató tömeg bizony ilyet is tett, erre is képes. A Kádár kormány által akasztottakat nem fotózták le, nem tették közszemlére.)”

Szerző