Connect with us

Kerítésen innen

Független Benzinkutak Szövetsége: visszamenőleges adóemelés a kormányterv – Mit gondol, ki fizeti -ezt is- a végén?

Független Benzinkutak Szövetsége: visszamenőleges adóemelést a kormányterv - Mit gondol, ki fizeti -ezt is- a végén?
Megosztás

Ahogy az lenni szokott, a kormány „megszivatjuk a multikat” akcióinak a végeredményét mi, a vásárlók fizetjük meg. A nagy számok törvénye alapján a benzinkutakat visszamenőlegesen sarokba szorító kormányterv életbelépése esetén sem lenne -lesz- másként.

Állj, mert jövünk….

A kormány visszamenőleges adóztatással arra kötelezné a benzinkutakat, hogy a 2023-as eladásaik után jóval magasabb adót fizessenek meg az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében. A Független Benzinkutak Szövetsége ellenzi az üzemanyagok adójának további emelését, és elítéli a visszamenőleges adóemelés szándékát is, minden adónemben

– írta a szervezet keddi közleményében. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer magyar szabályai szerint a benzinkutak kötelesek az általuk forgalmazott üzemanyag energiatartalmával arányos „megtakarításra”, előre meghatározott mértékben, és ezt a „megtakarítást” kell pénzben megváltani. Vagyis minden évben a két évvel korábbi eladások utáni „energiamegtakarítási“ adót kell befizetni.

2019-ben a törvény életbelépésekor ez 1,05 forint volt literenként, jelenleg 11 forint ez az adóteher az üzemanyagokon.

<<< Olvassa cikkeinket a Google hírei között is! >>>

Visszamenőleg….

„Ezt a kötelezettséget kizárólag Magyarország kormánya terheli az üzemanyagokra, ezzel is növelve az üzemanyagok után fizetendő adót, és az üzemanyagok árát, ezen keresztül növelve az inflációt is. Ugyanakkor ennek az adónemnek a létezését a nemzetközi üzemanyag ár összehasonlításokban egyszerűen elhallgatja”

– írta a benzinkutak szövetsége. A 24.hu cikkében azt írja, hogy a kormány ennek a kötelezettségnek a mértékét akarja megemelni, visszamenőleges adóztatással úgy, hogy a benzinkutakat a 2023-as eladásaik után kötelezné jóval magasabb, literenként 17,45 forintos adó megfizetésére.

Ezt pedig 2027–re 32,6 forint/literre akarják emelni.

Az FBSZ szerint azonban az üzemanyag forgalmazók ilyen mértékű visszamenőleges adóemelésre nem készülhettek fel, és elítélik az újabb adóemelést. A 24.hu cikkében azt is megjegyzi, hogy

a benzinkutasoknak jelenleg 62 féle adót, járulékot, költségnemet kell kifizetniük a kiskereskedelmi árrésből.

Kapcsolódó

Szerző