Connect with us

Sport

Újabb babona a sport világában – Az uzsgyikenőcs hihetetlen karrierje

babona az uzsgyikenőcs
Megosztás

Az ember csak fogja a fejét és csodálkozik. Azon csodálkozik, hogy felnőtt emberek mi minden nem képesek elhinni. Sok szamárság és babona terjed a sport világában, de idén ez a második, ami díjat érdemelne – hölgyeim és uraim, bemutatjuk önöknek az uzsgyikenőcsöt, más néven az aerodinamikus gélt, mely a kerékpársportban kavar most némi vihart.

Az árulkodó fehér pöttyök

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vizsgálatot indított a Lotto-Soudal csapata ellen, mert legalább négy bringásuk légellenállás-csökkentő géllel kente be a lábát a Critérium du Dauphine csapatidőfutamán.

A Critérium du Dauphine csapatidőfutamát szerdán tartották, akkor tűnt fel néhány embernek, ahogy a Sky és a BMC mögött harmadikként végző Lotto-Soudal-bringások lábain fura, fehér pöttyök csillognak.

„Ez egy aerodinamikus gél. Úgynevezett Speed Gel (gyors gél). A gél csökkenti a légellenállást. Ha nagyobb a sebesség, többet tudsz profitálni az aerodinamikából. Minden kis dolog segít, és minden lehetséges módon próbáljuk segíteni a bringásokat. A gyors gél aerodinamikai előnyt biztosít, és talán mentálisat is” – magyarázta a Sporzának a csapatorvos Servaas Bingé. Az UCI szabályai szerint viszont nem lehetne semmi olyasmi trükkel csökkenteni a légellenállást, ami nem tartozik szorosan a kerékpárhoz, illetve a ruházathoz. A szövetség és a verseny zsűrije ezért is vizsgálódik, de döntés valószínűleg már csak akkor születik, amikor lemegy a Dauphine.

Itt álljunk meg egy kicsit

Mit mond erről a tudomány? A gélt már tavaly óta tesztelik, laboratóriumi körülmények között 15 százalékkal csökkentette a bőr légellenállását, míg a szabadban tesztelve 3 százalék körüli javulást tapasztaltak. Az időfutamban az Európa-bajnoki második Ann-Sophie Duyck is kipróbálta már, és jó véleménnyel volt róla.

Harm Ubbens, a Bike Valley aerodinamikai mérnöke szerint a Speed Gel kevesebb turbulenciát okoz, mint a bőr önmagában, a cseppek gömbformája miatt gyorsabban leválnak az áramlások a testről, és abban is segít, hogy megfelelően hűvös maradjon a bőr hőmérséklete, ami szintén segítheti a teljesítménynövekedést – szól a hír.

Hát akkor először is: mielőtt hanyatt esünk a 15 százalékos légellenállás-csökkenéstől, ami a szabadban 3 százalék, gondoljunk már bele: milyen sebességgel mennek ezek a kerékpárosok? Hát, nem szállnának fel, márpedig az ilyen légellenállás-csökkentésnek csak a repülésben volna értelme. Azonban, ha ott volna, már rég kenegetnénk a gépeket, ám erről nincs tudomásunk. Amint átlépik az országúti kerékpárosok a hangsebességet, magam fürdök meg egy kád ilyen gélben, addig nem.

Azt elhiszem, hogy hűt a kenőcs, még azt is, hogy a cseppek gömb alakúak – ugyanis a felületi feszültség miatt a világon minden csepp nagyjából gömb alakúan kezdi, csak a gravitáció miatt kicsit torzul a formája. Ez, kérem, vegytiszta halandzsa, tudományosnak álcázott hablaty, arra jó, hogy a gyártó cég keressen egy kalap pénzt.

Felőlem keressenek, de, hogy én se maradjak ki a haszonból,van egy javaslatom.

Tessék azt a gélt kékre színezni.

Ugyanis az idei év másik citromdíjas őrülete az volt, hogy a phjongcshangi téli olimpián elterjedt: a kék a leggyorsabb szín. Hordták is gyorskorcsolyázók, szkeletonosok, még én is írtam róla.

Tessék kékre színezni a gélt, a nagyobb sebesség érdekében, ugyan teljesen hatástalan lesz, de miért ne keressünk pénzt?

Én beérem a teljes bevétel tíz százalékával.

Áll az alku?

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Röntgennel a mechanikai dopping ellen

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük