Connect with us

Kultúra

Érdemes körülnézni a pénztárcában – egy-egy érme a több-százszorosát éri!

penz
Megosztás

Azt hisszük, hogy csak apró és legyintünk, pedig némelyikükből akár az egész családdal megebédelhetünk. A Nemzeti Bank régi szokásához híven folyamatosan kiadja az érmék éppen aktuális emlékváltozatát is. Ezek – mivel nem vizslatjuk őket – simán beolvadnak a többi közé.

Bogarásszunk, érdemes!

Az utóbbi években főleg az 50 forintost részesítették előnyben, de éppúgy megjelent különleges 10-es, 20-as és 100-as emlékérem is. A penzcentrum.hu megkeresésére az MNB illetékese elmondta, hogy több mint 15 éves hagyomány, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadja a forgalmi érmék emlékváltozatait. Ezek jellemzően az 50 forintos érmét érintik, de az évek során kerültek különleges motívumok 10, 20, illetve 100 forintos érmékre is. Kérdésünkre az MNB elmondta, hogy

az 50 forintos érmének nagy (27,4 mm) az átmérője és homogén, egyszínű a felülete, ezért a forgalmi érmecímletek közül a legmegfelelőbb arra, hogy a tematika ábrázolása mellett a megünnepelni szándékozott esemény megnevezése is jól láthatóan szerepelhessen rajta.

 

Legutóbb a Családok éve tiszteletére és a Magyarországon megrendezésre kerülő Divízió I/A Jégkorong Világbajnokság alkalmából adott ki 50 forintos emlékváltozatot, mindkét esetben 2 millió példányszámban. Darabszám tekintetében ez a szám átlagosnak számít, hiszen a 2002 óta megjelenő különleges nyomatú forgalmi érmék történetében csupán egyetlen olyan kiadás volt a 13-ból, ahol nem 1 vagy 2 millió volt a példányszám.

 

Az egyetlen olyan emlékváltozat, ami nem 1 vagy 2 millió példányszámban lett verve az a József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából kiadott 10 forintos. Ezt az érmét ugyanis mindössze 27 000 példányban adta ki az MNB. Ebből ráadásul 15 ezer példány különleges (8000 darab BU és 7000 darab proof) kivitelben, a 2005. évi díszcsomagolású forgalmi érmesor részeként, 12 ezer darab normál verdefényes kivitelű érme pedig sorszámozott díszcsomagolásban került forgalmazásra.

A korlátozott példányszámmal és a kizárólag díszcsomagolásban kapható kivitellel az MNB a József Attila emlékévben rendezett események ünnepélyességéhez kívánt hozzájárulni

Az ünnepélyességen kívül az alacsony veretszám okán azonban az érme ma különlegességnek számít, ami azt jelenti, hogy

nem becsomagolt állapotában is érhet 2000-2500 forintot, de a tokjában megmaradt, különleges darabok akár 4000-5000 forintért is elkelhetnek.

(forrás: pénzcentrum.hu)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük