Connect with us

Banánköztársaság

Az éheztetés, mint hungaricum

pokol
Megosztás

Gondolom, már mindenki hallott arról, hogy a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság újabb kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen.

A kötelesség és annak megszegése, na meg az erkölcs

Annyiszor fordult ez már elő, amióta Orbán Viktor 2010 óta hatalomra került, s különösen azóta, hogy a menekültkérdést a Fidesz önnön politikájának populista krédójává tette, hogy szokásunk az efféle ügyek fölött érdektelenül elsiklani. Pedig nem csak a tekintetben felvilágosító erejű a döntés, hogy a kötelesség és annak megszegése erkölcsileg hova képes zülleszteni egy nemzetet kormánya révén, hanem azért is, mert a menekültekkel szembeni bánásmód, vagyis a menekültek terrorizálása, nem a menekültekkel kezdődött, hanem azokkal a magyar polgárokkal, akikről a Fidesz már rég kijelentette: hogy tehertételnél nem többek számára.

A nácik sem a zsidókkal kezdték

Nem kell messze menni az időben, hogy a párhuzamok szörnyűsége még inkább szembetűnjön. 1933-at követően a nácik nem a zsidókkal kezdték; róluk előbb csak szónokoltak. A német társadalom elesettjei, az öregek, a betegek, a fogyatékosok sokkal hamarabb tanulták meg, mi is az a nácizmus, mint az a vallási csoport, amelyet később teljes kiirtásra ítélt a rendszer.
Orbán rezsimjének is a hajléktalanok s a nincstelen nyugdíjasok, valamint a betegek kerültek először az útjába, most pedig a menekültek, hogy aztán – senki ne mondja, hogy időben nem szóltunk – az egész magyar társadalom legyen az áldozat. Feltette-e valaki 1945 után a kérdést annak a németnek, aki nyomorában megalázva fetrengett Berlin romjainak tövében: Hol voltál, amikor elvitték baloldali vagy liberális szomszédodat? Amikor a betegeket injekciózták halálra, amikor a másként-gondolkodók könyveiből építettek máglyát? Hol voltál, amikor a zsidók millióit küldték a gázkamarákba? Igen, akkor hol voltál?

Igen, feltették neki ezt a kérést – utólag

Az, hogy most a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság meghozta újabb kötelezettség-szegési határozatár, Orbán megkapta a kérdést. Nem utóbb, hanem jó előre. És afelől se legyen illúziója senkinek: a kérdés nem csak Orbánnak, de minden egyes magyar polgárnak szól. Nekünk is, neked is.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük