Connect with us

Banánköztársaság

Orbán, mint a tudomány világítótornya – Kádár nem volt ilyen hülye

MTA
Megosztás

Maróth Miklós, az MTA-ról baltával leválasztott kutatóhálózat újonnan kinevezett nacsalnyikja azt nyilatkozta, hogy a jövőben az alapvető irányokat, a stratégiát a miniszterelnök határozza meg. Először nem hittem a szememnek.

Úgyis tudjuk, hogy Orbán mindenhova nyúlkál a kezével, ő dönt mindenről

De azt gondoltam, egy magát tudósnak tartó személyben van annyi önérzet, legalább nyilvánosan nem hányja le saját magát.Tévedtem.

Úgy látszik megint eljött a mindentudó, mindenható vezérek ideje. Hitler, Sztálin maga szabta meg a kutatás irányait az összes területen. Rákosi, mint Sztálin legjobb magyar tanítványa követte őket. Volt is nálunk gyapot kutató intézet, meg rengeteg gyapotföld. Meg magyar narancs.

Kádár nem volt ilyen hülye

Az Orbánnal teljesen alaptalanul folyamatosan párhuzamba állított Kádár nem volt ilyen hülye. Szerényen gondolkodott, felismerte saját határait. De azt akarta, éljen jobban a nép. Nem csökkentette a felsőoktatásban tanulók létszámát, hanem növelte. Pl. kimondta, legyen minél több agronómus, agrármérnök a termelőszövetkezetekben. Szeretném feléhívni a figyelmet, hogy termés átlagokban, fajta nemesítésben vertük a világot több területen, még az USA-t is. Aztán az önző, és idióta rendszerváltó MDF kormány szétverte a világhírű magyar mezőgazdaságot, amibe a falvak belefulladtak.

Visszacsúsztunk az időben 1956 előtti Magyarországra

Voltak persze politikai határozatok, de Kádár sose akarta megmondani pl. az agrárkutatás konkrét irányait. Most ez is megtörtént. Visszacsúsztunk az időben 1956 előtti
Magyarországra. Maróth közvetítette a Vezér azon kijelentését, hogy nem érti a problémát, a tiltakozásokat, hiszen ő csak több pénzt akart adni a tudománynak. És Maróth ezt a nyilvánvaló hazugságot is szemrebbenés nélkül továbbítja felénk.

Pedig elég lett volna csak utalni!

Szóval ha a Főmérnök tényleg csak több pénzt akart volna adni, akkor megkérdezi Mancikától az MTA számlaszámát és már utal is. De nyilván nem erről van szó. Hanem arról, hogy a szellem felett is át kell venni az irányítást, nem maradhat terület, amit nem ő ural. Nem beszélve arról, hogy az unió következő pénzügyi ciklusában több pénzt adnak a tudományos innovációra. Tehát ha a Fidesz kezében vannak ezek a szervezetek, akkor a befolyó támogatást is megint könnyen el lehet lopni, és senki nem veszi észre.

Honnan veszi a bátorságot a csuti bunkó, hogy ő akarja megszabni a tudományos kutatás fő irányait. A saját tudományát se értette meg. Csak annyit fogott fel, hogy a jog egy olyan szabály, amit erőszakkal ki lehet kényszeríteni. Ezért aztán ész nélkül alkotja az új törvényeket a saját szájíze szerint. Figyelmen kívül hagyva a tudósok érveit. Mint pl. történt az az új Polgári Perrendtartás esetében is. Meg a farzsebből előhúzott Alaptörvénynél is.

Maróth pedig szégyellje magát!

Fel kellene fogni, hogy a tudomány fejlődésének lételeme a szabadság, nem egy tapló dönti el, milyen alapkutatás lesz a gyakorlatban hasznos később. Ha a parlament sötét Fidesz frakcióját megszavaztatnám, van-e értelme játszadozni a prímszámokkal, egyhangúlag úgy döntenének, hogy nincs. Pedig ezen alapul a banki számítógépes műveletek, a mobiltelefon rendszerek üzeneteinek titkosítása. De ezt a Vezérnek kár is elmondani, úgyse érti.

Maróth pedig aki eddigi életében sem volt a gerincesség és a tiszta tudományosság megtestesítője szégyellje magát, ha tudja még egyáltalán. Közel a nyugdíjhoz rutinból árulta el a tudományt a pénzért, és a hatalomért. Csak az a baj, hogy ez az ország ilyenekkel van tele!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük