A devizahitel miatt 400 ezer ember kerülhet utcára

Az MSZP-Párbeszéd szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter a nevével fémjelzett ügyvédi iroda révén a devizahitelesek helyett a bankok és a pénz oldalára állt. A két ellenzéki párt szorgalmazza a kilakoltatások leállítását.

Trócsányi ügyvédi irodája több bankot képvisel

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán Budapesten, az Igazságügyi Minisztérium Kossuth téri székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, Trócsányi László – aki a Fidesz európai parlamenti listáját vezeti – abban érdekelt, hogy minél több devizahiteles elbukja a perét, azokat a bankok nyerjék meg, ugyanis a miniszter nevét viselő ügyvédi iroda képviseli a bankokat ezekben az ügyekben.

Szerinte ezen érdekeltség miatt nem kerül a parlament elé az új banki elszámoltatásról szóló előterjesztés, illetve ezért nem szavazzák meg a fideszesek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktum felmondását sem.

A szocialista politikus azt követelte, a kormány állítsa le a végrehajtásokat és függessze fel a kilakoltatásokat.

Etikátlan

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint a miniszter „áldásos tevékenysége” idején több százezer devizahiteles család veszítette el az otthonát, megélhetését. Etikátlannak minősítette, hogy miniszterhez köthető ügyvédi iroda védett három bankot is a devizahiteles perekben.

Emlékeztetett arra, hogy pártja korábban törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ne nevezhessenek el vezető politikusról gazdasági társaságot, vezető állami tisztségviselő ne vállalhasson vezető beosztást ilyen cégekben.

A devizahitel a legsúlyosabb gazdasági tragédia

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője arról beszélt, nem tudni, hogyan tájékoztatták az Európai Bíróságot arról, miként csapták be a magyar devizahiteleseket a bankok. Hiába kérik az igazságügyi tárcától ezeket a dokumentumokat, nem adják ki azokat – mondta.

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője szerint ma Magyarországon a devizahitel a legsúlyosabb gazdasági tragédia, mert amiatt egyes adatok szerint 400 ezer ember kerülhet utcára.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

MSZP: Orbán Viktor a devizahitelesek kárára állapodott meg a bankokkal

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük