Orvosi váró, a horror háza

Az orvosi várókban egyedi, más hasonló helyzetben nem tapasztalható hangulat uralkodik. Szinte tapintani lehet a feszültséget, így nem csoda, hogy a várakozók könnyen és gyorsan agresszívvá válnak. A beteg egyébként is türelmetlen, tegyük hozzá joggal.
[mnky_ads id=”3427″]

Az agresszió és ami mögötte van

Nemrégiben egy egészségpénztár kommunikációs ügynöksége furcsa dolgot talált ki. Rendhagyó sajtótájékoztató keretében érzékeltették az újságírókkal az orvosi várók sajátos hangulatát. Az eseményt jelentős, majdnem fél órás késéssel kezdték, hogy a meghívottaknak „friss élményük” legyen arról, mennyire kellemetlen lehet az orvosi váróban töltött idő, mit él át közben a beteg.

Az eseményre kibérelt helyszínen a mindenki, beteg és egészséges ember számára jól ismert, SZTK-s várótermet alakítottak ki. Egy amatőr színészekből álló csoportot kértek fel arra, hogy „fedett újságíróként” korbácsolja fel a hangulatot, és prezentálja a várakozással töltött kiszolgáltatottság érzését.

A kísérlet „jól sikerült”, az újságírók között többen is voltak, akik a „hivatalos” esemény kezdete előtt távozni akartak, hangos vita tört ki.

Ez a modellkísérlet is jól példázza, hogy egy szimulált helyzetben is könnyen kiváltható az agresszió.

Egy igazi orvosi rendelőben „élesben” történik minden, a feszültség szinte tapintható, a várakozók pedig olyan reakciókat produkálnak, amelyeket máshol és máskor aligha.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

Speciális légkör

Noha a kényszerű tétlenség ugyanúgy kellemetlen egy hivatalban, avagy egy ügyfélszolgálati helyiségben, ám az ott tapasztalható feszültségi szint mégis jóval alacsonyabb, mint egy orvosi rendelő várójában.

Nem véletlen ez a sajátos és extrém magas feszültségi szint. A betegség tudata mindig együtt jár a veszélyeztetettség érzetével, ez pedig félelmet, szorongást kelt még a legkiegyensúlyozottabb betegben  is.

Az egészség átmeneti vagy tartós elvesztése előbb-utóbb agresszióhoz vezet. Ennek mértéke és megnyilvánulása egyénenként és helyzetenként változó. Az biztos, hogy az orvosi váró a „legjobb táptalaja és egyben felülete” az efféle agresszív feszültség levezetésének.

Gyakran hallani arról, hogy a vizsgálatra vagy ellátásra várók között aprónak tűnő okokból konfliktus alakul ki. Ebben meghatározó szerepe van annak, hogy a helyiségbe eleve feszülten lépnek be. A napok, illetve hetek óta a paciensekben elhatalmasodó bizonytalanság ugyanis ekkor éri el a csúcspontját, ami sokaknál nyílt agresszióban ölt testet. Ezzel magyarázható, hogy akár egy sorszámon is képesek az amúgy kulturált emberek ölre menni.

Ha ez nem volna elég, a várótermekben egyedi módon torzul és szelektálódik a figyelem. A betegek szinte ki vannak hegyezve azokra a fontos, vagy kevésbé fontos információkra, jelekre, amelyek összefüggenek saját problémájukkal. Ha egy ilyen helyzetben valaki pánikot kelt, annak igencsak súlyos következményei lehetnek.

Akár egy-egy véletlenül elcsípett szó is képes „bogarat ültetni” a fejekbe, és ez a betegségtudat romlásához vezethet, negatívan befolyásolva az orvossal való együttműködést és végül is magát a gyógyulást.

Mindezek alapján aligha kérdéses, hogy mekkora lelki tehertől tud megszabadulni az, aki nincs kitéve a kínzó várakozásnak, a várótermi légkör olykor betegítő hatásának.

Hasonló téma

Órákig várakozott a sürgősségin, majd meghalt a kórházban

[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük