A horvát elnök szerint Nancy Pelosi két hét múlva úgysem lesz már házelnök

Az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborút folytat Ukrajna kárára, és végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök újságíróknak hétfőn

Zágráb ad otthon kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt

A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket.

Milanovic kijelentette: nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.

“Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez” – mondta Milanovic, hozzátéve, hogy nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót. 

Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók – mondta Milanovic, majd hozzátette: “egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen”.

Milanovic úgy vélte: az Európai Unió elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy “fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol”.

Az Egyesült Államok a választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát

Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát – mondta Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök hétfőn Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

A horvát főváros ad otthon a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök veszt részt kedden, köztük Nancy Pelosi is.

Pelosi elmondta: Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem “biankó csekk”, mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte: Irán nagy hibát követ el azzal, hogy drónokkal támogatja Oroszországot.

Hangsúlyozta, Ukrajna “bizonyos sikereket” ért el a dróntámadásokkal szemben. “De ez veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani” – fogalmazott. 

“Egy ideje próbálunk nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyük a világot, és most az oroszok segítségére sietnek, és ezzel kevésbé biztonságos hellyé teszik a világot”

– mondta Pelosi.

Friss híreink