Sorting by

×

A karikaturisták Oscar-díját kapta meg Genfben Pápai Gábor! – “…A számat nem akarják befogni, mert már rég befogták az emberek szemét és fülét…”

Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája kapta idén a Nemzetközi Karikaturista Díjat, amelyet a Sajtószabadság Világnapján, 2022. május 3-án délután adtak át a genfi Graduate Institute-ban.

A sajtószabadság napján adták át

A Kofi Annan Courage in Cartooning Award elnevezésű díjat kétévente adják át, miután a világ két jelentős karikaturista szervezete – az európai Freedom Cartoonists Foundation és az amerikai Cartoonists Rights Network International (CRNI) – partnerségre lépett, és megállapodott abban, hogy felváltva ítélnek oda nemzetközi elismerést a karikaturistáknak. Jövőre a Cartoonists Rights Network International díját, a Robert Russell Courage in Cartooning Award díját adják oda a szakma legjobbjainak. Mindkét díjnál sokra értékelik, hogy a karikaturisták munkáikkal kiállnak a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, még ha ez esetenként rendkívül nehéz, kockázatos is.

Az idei ünnepélyes díjátadó konferencián a 2021-es Nobel-békedíjas újságírók – Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler hírportál alapítója és Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független moszkvai lap főszerkesztője – is előadást tartott. Az eseményhez kapcsolódóan 2022. május 1. és 31. között a Genfi-tó partján a világ minden tájáról érkező karikaturisták – köztük Pápai Gábor – munkáiból nyílt kiállítás.

A zsűri idén hatvan rajz közül választotta ki a győzteseket.

Három témakörre fókuszáltak:

„COVID élet”, „háború Európában” és “a klíma mint hot topik!”.

„Alapállapotunk a diktatúra, de mindig van egy kis rés két diktatúra között

Ilyenkor gyorsan élünk. Ahogy Kertész Imre írta,

“A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt”.

Ilyen gondolatnyi résben írta Bibó István,

„demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni”.

Félelem ellen pedig az orvos sem írhat fel jobb szert, mint a nevetés

Persze, könnyű ma Magyarországon bátor rendszerkritikusnak lenni. Tőlünk keletre életveszélyes, tőlünk nyugatra unalmas.

Nálunk a legjobb, mindenkinek jó szívvel ajánlom. Nem is érzem magam érdemesnek a Bátorság-díjra. Annyi történt csak, hogy beperelték a lapomat, rám pedig kígyót-békát kiabáltak a tévékben, rádiókban, újságokban. Aztán, amikor a haragjukat kiváltó rajzot megszavazták a kollégáim az év rajzának, akkor velük kezdtek kiabálni. (Mit mondjak, nem szeretnék most a ti helyetekben lenni!)

Ma van a sajtószabadság ünnepe. Azt mondják, nálunk is van sajtószabadság, hiszen azt mondok, amit akarok. A számat nem akarják befogni, mert már rég befogták az emberek szemét és fülét.

A maffiaállam kiépült Magyarországon, az omerta, a hallgatás fala még az áldozatokat is csendre kötelezi.

A putyinistáknak nem sikerült bekeríteniük Kijevet, de Budapestet igen.

Svájc a direktdemokrácia mintaállama, nehéz lehet elképzelni, miért nem sikerül a demokráciaexport hozzánk. De nálunk a többség ma megszavazná a Nürnbergi Törvényeket is. Ehhez a többséghez pedig nem ér el a hangunk a propaganda zajában. Itt kint a sajtószabadságot ünnepeljük, de otthon még nem érdemeltük ki ezt az elismerést. Ti azonban biztos hozzájárultok, hogy áttörjük a hallgatás falát. Nem is tudom, hogy köszönjem meg. Merci beaucoup!”

– mondta köszönőbeszédében Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.