A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) az el nem készült, vagy egyáltalán nem használt informatikai rendszerek miatt 1,2 milliárdot kellett visszafizetnie.

[mnky_ads id=”10551″]

Politikai vakság

Sokan mondják és hiszik is, hogy nem szeretnek, nem akarnak politizálni. Azt vallják, nem is politizálnak. Úgy gondolják, hogy a politikába beleszólni úgysem lehet, sőt, nem is érdemes, mert mindez rajtuk kívül zajlik.

[mnky_ads id=”10552″]

Veszélyes vélekedés, hisz’ ez a „tétlen politika”, vagy másként mondva, „politikai vakság” azt eredményezi, hogy a társadalmi közösség egyszerű tagja elfogadja a közhatalom döntéseit, mert úgy gondolja, hogy nem tudja azokat befolyásolni. Mai mottóm az üggyel kapcsolatban Charles de Gaulle-tól származik:

„Arra a megállapításra jutottam, hogy a politika az túl komoly téma egyedül a politikusokra bízni.”

A fenti gondolatoktól vezérelve, igyekszem rávilágítani a történések szövevényére és annak hátterére.

A KLIK-kel kapcsolatos történésekről Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján számolt be. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón megerősítette. Elmondása szerint, az intézményfenntartó központ által vásárolt informatikai rendszerek döntő többsége valóban nem, vagy részben készült el. Az üggyel kapcsolatban vizsgálatot, valamint szabálytalansági eljárást folytattak. A Klebelsberg Központnak így 1,2 milliárd forintot kellett visszafizetnie.

Átláthatóság, transzparencia

Ez hiányzik úgy ebben az ügyben, mint bárhol máshol, ahová csak nézünk a Fidesz kormány által működtetett országban. OLAF jelentések, ELIOS-ügy, KLIK, a Hódmezővásárhely szomszédságában épült impozáns kastély mibenléte … Se vége, se hossza azoknak az ügyeknek, amelyekről sem előtte, sem utána semmit nem lehet tudni: Nyomuk nincsen, az iratok elérhetetlenek.

A nép egyszerű polgárának fogalma sem lehet arról, hogy hányan, kik dolgoznak a KLIK-ben, a tankerületi központokban, milyen ügyekkel foglalkoznak. Honlapjukon – a mai napon – a legutolsó bejegyzés, amely a „Hírek” menüpontban szerepel: 2017. december 13.-i keltezéssel (!), a PIRLS-felmérés – Palkovics: a kiszámíthatóság és a nyugalom meghozta az eredményét, címmel. Azóta eltelt lassan négy hónap, s ezek szerint semmi sem történt.

Érdemes kitérni arra is, hogy a „Szervezetünk” menüpontban az elnöki kabinet és 11 főosztály felsorolása található csupán, egy-egy email-címmel. Akkor sem tudunk meg többet, ha az „Elérhetőségek” menüpontra kattintunk. Csupán az elnök, az elnökhelyettes és a gazdasági elnökhelyettes létére, nevére lelhetünk. Vagyis, van egy szervezet – nem is kicsi – amelyről lényegében semmi nem tudható!

Láss csodát, ez az „ismeretlen szervezet” uralkodik a honi közoktatáson.

Pontosítsunk! A KLIK meghosszabbított „karja” az 59 tankerületi központ. Szerepel az igazgató, a helyettes, és a gazdasági helyettes névvel, képpel. Megtalálható még a dolgozók létszáma, amely 30 körül mozog. (59 központ x 30 fö = 1770 fő – mintegy 40 átlagos iskola tantestülete).

Két rejtélyes hivatal a közoktatás csúcsán

Érdekességként említem, hogy a KLIK-en kívül működik egy még kevésbé ismert szervezet, az Oktatási Hivatal, illetve annak csápjai, amelyek 14 városban megtalálhatók. Ezek a Pedagógiai Oktatási Központok, az úgynevezett POK-ok: Békéscsaba, Budapesten kettő , Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Miskolc, Nemzetiségi, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Zalaegerszeg. Feladatukat és működésüket a honlap tanúsága szerint: „A Pedagógiai oktatási központok (POK-ok) az Oktatási Hivatal jogszabályban meghatározott pedagógiai-szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi feladatait (szaktanácsadók bevonásával) látják el.” Létszámokat elég nehéz kisilabizálni, mert ahány POK, annyiféle tájékoztató megoldás. Központonként a munkatársak száma 20 fő körül van. Összesen tehát kb.: 300 fő, mintegy 8 tantestületnyi létszám.

Összesen tehát a két „hivatalban” mintegy 2000 fő dolgozik,. Ez 48-50 tantestület, nagyjából Tolna megye iskoláinak számával egyezik meg.

Térjünk vissza az inkriminált esethez: a közbeszerzési eljárások menüpontban három projekt szerepel: 1. AYRES Fejlesztőszoba (beadási határidő: 2015. 08. 01) 2. Sporteszközök beszerzése a TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 azonosítószámú, Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával című kiemelt projekt keretében.( A módosított ajánlattételi határidő: 2015. június 16- án 11:00 óra) 3. Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer; („Neptun KRÉTA iskolai alaprendszerhez kapcsolódó technológiai és jogszabályi követése, támogatása, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” A közbeszerzés becsült értéke: 558.800.000 forint. Bontás: 2017. július 06.) Föltehetően ez a projekt mondott csődöt.

Azért, hogy az oktatásügy ne egy kusza, szövevényes, hatalmi hálónak legyen kiszolgáltatva, mindenkinek el kell menni szavazni, 2018. április 8.-án.

Fischer Alajos

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét