A kormány egyik pillanatról a másikra, egyeztetés nélkül, erőből próbálja elvenni az önkormányzatok közlekedési cégeit (is)

A Demokratikus Koalíció (DK) nem hagyja, hogy államosítsák az önkormányzatok közlekedési vállalatait – jelentette ki egy csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón Nemes Gábor, a XVI. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje.

Egyeztetés egyetlen önkormányzattal sem volt

A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a Népszava csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyik szerint a kormány azzal bízta meg az innovációs és technológiai minisztert, hogy jövő március végéig készítsen javaslatot a helyi közösségi közlekedés állami finanszírozásának modelljére.

A politikus hozzátette, a hírek szerint a kabinet az ügyben egyetlen önkormányzattal sem egyeztetett. Nagyon úgy tűnik, hogy egyik pillanatról a másikra, erőből próbálják meg elvenni az önkormányzatok közlekedési cégeit, miközben számos város költött sokat a saját busztársaságaira – fogalmazta meg véleményét.

Tönkremegy a közösségi közlekedés

Ezeknek a vállalatoknak az államosítása az európai hagyományokkal is szembemegy, ugyanis az ilyen cégek általában önkormányzati tulajdonban állnak – mutatott rá Nemes Gábor. A központosítás és államosítás nem megoldás, ugyanis azok eredményeként inkább tönkremegy a közösségi közlekedés – érvelt a politikus.

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközeik lehetnének egy esetleges kormányzati döntés ellen, azt felelte, a DK megkeresi azokat a jogi formákat, illetve gyakorlati szempontokat, amelyeket a törvényhozás keretein belül vagy a városokban működő önkormányzatokon keresztül érvényesíteni fog.

Más témában kérdezték Barkóczi Balázst, a Demokratikus Koalíció szóvivőjét arról, hogy korábban lemondott a DK Komárom-Esztergom megyei választókerületi elnöke, mert nem értett egyet azzal, hogy a párt az ellenzék közös polgármesterjelöltjét, Cserép Jánost támogatja Esztergomban. A szóvivő azt felelte, tudtak a helyi konfliktusokról, azokat kezelték és továbbra is Cserép Jánost támogatják. A DK álláspontja egyszerű, egy az egy elleni helyzetet kell teremteni a választáson, mert csak így lehet visszavenni a városokat a Fidesztől – közölte.

Egységes uniós minimálbér

Rákérdeztek nála Nicolas Schmit szociáldemokrata munkahelyteremtésért felelős biztosjelölt szavaira, aki egy meghallgatáson arról beszélt, hogy nincs tervben egységes európai uniós minimálbér, miután túl nagyok a gazdasági különbségek a tagállamok között. A jelölt úgy fogalmazott: nem áll szándékában európai keretet létrehozni a minimálbérekre vonatkozóan, viszont azon fog dolgozni, hogy a minimálbér összegét fenntartható, átlátható és kiszámítható módon állapítsák meg a tagállamokban, azokban is, amelyekben még nincs erről szóló szabályozás.

Barkóczi Balázs azt felelte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke levélben és személyesen is biztosította Dobrev Klárát, a DK EP-képviselőjét arról, hogy támogatja az európai minimálbér bevezetését.

A DK bízik László Imrében és továbbra is támogatni fogja a XI. kerületi polgármesterjelöltet – szögezte le szóvivő, aki arra reagált, hogy a TV2 Tények című műsorában egy nő szexuális zaklatással vádolta a politikust.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük