Connect with us

Kerítésen túl

A lengyel elnök, Andrzej Duda, nem Orbán Viktor

Andrzej Duda
Megosztás

Andrzej Duda: Őszintének kell lennünk, és el kell mondanunk magunknak, hogy a hidegháborús helyzet visszatért, és ez nem az Egyesült Államok lépéseinek köszönhető” – mondta , Duda a Poloticnak.

Faék egyszerűségű megállapítás

Lengyelország vezetője egy egyszerű üzenettel érkezett Washingtonba, amely nem függ attól, hogy ki van a Fehér Házban: visszatért a hidegháború. Andrzej Duda elnök, aki idén tavasszal New Yorkban vacsorázott Donald Trump korábbi elnökkel , azt mondta, hogy szívesen dolgozna együtt azzal, akit az amerikai választók választanak következő elnöküknek – mindaddig, amíg az illető osztja azt a célt, hogy megvédje Európát Oroszországtól.

„Őszintének kell lennünk, és azt kell mondanunk magunknak, hogy a hidegháborús helyzet visszatért, és ez nem az Egyesült Államok cselekedeteinek, hanem az orosz birodalmi ambíciók újjáéledésének köszönhető”

– mondta Duda a POLITICO-nak a lengyel nagykövetségen adott interjúban. kedden, amikor a világ vezetői beözönlöttek a városba az éves NATO-csúcstalálkozóra.

Amerika választás előtt

Idén az Egyesült Államok ad otthont a csúcstalálkozónak, amelynek hátterében nemcsak az ukrajnai háború áll, hanem Trump újraválasztása is – aki gúnyolódott a szövetséggel szemben, ellenezte a katonai segélyek Kijevbe küldését, és a Vlagyimir Putyinnal való szorosabb kapcsolatokat pártolta.

Ez nehéz helyzetbe hozza a lengyel elnököt, miközben olyan háborúban navigál, amely több ezer ukrán menekültet hozott országába, és határozottan emlékeztetett a Putyin által jelentett veszélyre. Röviden, Lengyelország nem engedheti meg magának, hogy az Egyesült Államok politikájában valamelyik oldalra lépjen.

Nagy politikai libikóka

„Az amerikai nép dönti el, hogy ki legyen az elnökük, és én, mint Lengyelország elnöke, csak a következőképpen válaszolhatok: Elfogadunk és üdvözölünk minden olyan döntést, amelyet az amerikaiak meghoznak. .”

A lengyel elnök ugyanannyira dicsérte Barack Obama volt elnököt, aki több amerikai katonát küldött Lengyelországba, mint Trumpot és Bident, akiket az Egyesült Államok katonai jelenlétének növeléséért is méltatta Lengyelországban és Kelet-Európában.

A lengyel elnök éveken át hízelgett  Trumpnak. 2018-ban sürgette az Egyesült Államokat, hogy telepítsen több katonát és felszerelést országába, és odáig ment, hogy azt javasolta Lengyelországnak, hogy építsen fel egy „Trump-erődöt” amerikai és lengyel csapatok elhelyezésére.

A feladat

„Mély meggyőződésem, hogy a lengyel elnök [feladata] az, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat építse ki a NATO legnagyobb szövetségesével, ez pedig az Amerikai Egyesült Államokkal”

– mondta.

Ezeket olvasta már?

andrzej dud

Szerző