Híhetetlen, de a mesterséges intelligencia tudhatja a tutit a Covid-19 ellen

Mostanság, köszönhetően a többek között a sci-fi irodalom gyöngyszemeinek, amelyek már évtizedek óta riogatnak, egyre többen rettegnek a mesterséges intelligencia előretörésétől. Most viszont úgy tűnik, ellentétben a művészettel, a valóságban akár onnan jöhet a megoldás a gyilkos kórra, legalábbis a Pénzcentrum cikke alapján.

Bizalmatlanság a mesterséges intelligencia körül

Az, hogy a mesterséges intelligencia, az AI, a mindennapjaink szerves része, ma már senkit sem lep meg, mégis sokszor elképesztően nagy bizalmatlanság övezi. Ideje azonban azoknak is megbarátkozni vele, akiknek eddig fenntartásai voltak, hiszen nem csak az életünket könnyítheti meg a technológia, hanem adott esetben életeket is menthet – írja cikkében Gosztola Judit. Az új gyógyszerek létrehozása évekig, ha nem évtizedekig is eltarthat, és ez az a terület, ahol az MI igazán nagy segítség lehet – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Aleksandra Mojsilović New Yorkban élő szerb MI-kutató, az IBM Research berkein belül működő AI Foundations vezetője, és az IBM Science for Social Good társigazgatója.

 << Horoszkóp minden mennyiségben >>

Kríziskezelés és az AI

“Pénzcentrum: A mesterséges intelligencia már eddig is számos esetben bizonyította, hogy óriási segítség lehet az emberiség számára, ám 2020-ban egy nem várt válság szakadt a világra a pandémia formájában. Egy ilyenfajta krízis hatékony kezelésében, megoldásában is tud segíteni az MI?
Aleksandrs Mojsilović: Igen, a mesterséges intelligencia képes, sőt elmondható, hogy már rengeteget segített a Covid-19 elleni globális védekezésben, éppen ezért hisszük, hogy az MI és a felhőalapú technológiák képesek alapvetően átalakítani a tudományos felfedezés módját. Ennélfogva idén az IBM Research számos új, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó eszközt bocsátott az egészségügyi dolgozók, kutatók, orvosok és tudósok rendelkezésre, hogy ezáltal is felgyorsítsuk a vírus elleni gyógyszerek felfedezését. Ezek közül az egyik a Deep Search, egy olyan felhőalapú kutatási szolgáltatást, amelyet a COVID-19 szempontjából releváns tudományos kérdések megválaszolására hoztak létre: lehetővé teszi a kutatók számára, hogy konkrét lekérdezéseket hajtsanak végre, gyors ütemben kivonhassák a COVID-19-re vonatkozó ismereteket, és hipotéziseket állítsanak fel a gyógyszer fejlesztéshez. Az IBM Functional Genomics Platform szekvenált vírusos és bakteriális organizmusokból kinyert géneket, fehérjéket és más molekuláris célpontokat tartalmaz, ez segít a kutatóknak abban, hogy hatékonyabban azonosítsák a gyógyszerterv molekuláris célpontjait.

Az új gyógyszerek létrehozása évekig, ha nem évtizedekig is eltarthat, és ez az a terület, ahol az MI igazán nagy segítség lehet.
Nemrégiben létrehoztunk és validáltunk egy olyan új generatív modellezési megközelítést, amely teljesen új molekulákkal áll elő kontrollált módon, melyek ezáltal csupa kedvező tulajdonságokkal bírnak, például alacsony toxicitással. Ezek ígéretes új gyógyszerjelöltek lehetnek.

Nyomon követve a járványt alkalmaztuk is ezt a technológiát néhány ismert COVID-19 célpont ellen, és több ezer teljesen új molekulát hoztunk létre, amelyek potenciális jelöltjei lehetnek a COVID-19 gyógyszer alapanyagának. Egy másik példa az AI alkalmazására: a legutóbbi globális járványban a ZIKA vírussal kapcsolatos munkánk során gépi tanulással azonosítottuk, mely főemlősök hordozzák a vírust. A mesterséges intelligencia által végzett kutatások másik elképesztően izgalmas területe a gyógyszerek újrahasznosítás. Érdekes módon az egyes betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerek más betegségek fennállásakor is hatásosak lehetnek. A klorokin például egy régi malária-gyógyszer, ám hatással van bizonyos rákos megbetegedésekre, és hatásos lehet az új koronavírussal szemben is. Ha olyan régi generikus gyógyszereket találunk, amelyek biztonságosságát már tesztelték, olcsók és nagy mennyiségben hozzáférhetőek, akkor bevethetjük őket a járvány ellen. Összefoglalva: igen, úgy gondolom, hogy az MI-ben óriási lehetőségek vannak, hihetetlen mértékben képes segíteni a globális járványok elleni küzdelmet: a felderítésétől egészen a kezelésig, sőt végső soron a gyógymódok megtalálásában is komoly szerepe lehet.”

(A teljes cikket olvassa el a Pénzcentrum oldalán)

mesterséges intelligencia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük