A nemzet médiahatósága nem csípi a “kisvasutas” és az “üres stadionos” utalást, élt a cenzúra hatalmával

Szinopszis: “Ki ne ismerné Voltaire Candide-ját? Na de ki vette a fáradságot gimiben, hogy megértse? Megpróbáltuk most újraértelmezni, hogy az örök kérdések a legújabb világban is beletúrjanak a kanapénk nyugalmába. Pusztító szerelem, kétdés vér, lepra és üldözés: Candide örök.”

Cenzúra ‘2018, Magyarország

A Candide-ból 13 részes animációs sorozatot készítő magyar alkotók az Aurórában beszéltek arról, miért csúszott rengeteget a film bemutatója, írja a Film.hu. Az animációs filmrendezők koncepciója az volt, hogy Voltaire regényének szereplőit modern környezetbe helyezik:

a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs high tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe vagy egy űrbázisra a Marson.

Az ötletre az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) nyertek is támogatást,

de a négy évig tartó gyártási munka után tavaly ilyenkor gondok adódtak. Az NMHH döntőbizottságának ugyanis nem tetszett néhány rész, és változtatásokat kértek, hogy a sorozatot bemutathassák a Duna TV-n.

Ki kellett vágni

  • ahogy Pangloss mestert keresztre feszítik,
  • amikor a kolumbiai maffiózó alkarján Szűz Mária tetoválása látható,
  • azt a jelenetet, amiben Candide gatyájából előbújik egy tengerimalac,
  • amiben Kim Dzsongun kisvasúton üdvözli a népet, a szomszédos falvak focimeccsét pedig egy ikonikus, nézők nélküli stadionban rendezik meg.

A filmes portál megjegyzi, hogy az alkotóknak nem igazán volt más választása, különben a sorozat sosem kerülhetett volna a nyilvánosság elé, és a kapott támogatást is vissza kellett volna fizetniük. Az más kérdés, hogy a közmédiában ennek ellenére sem adták le a kész sorozatot.

Végül az RTL Klub egyetlen alkalommal, december 28-án, hajnali háromkor leadta.

A készítők most a Facebookon szerveznek nyilvános vetítéseket, hogy a film eljusson a közönséghez. Ezeken a kivágott jeleneteket is bemutatják. (via Film.hu)

A cikk megjelenése után Fehér Károly és Iványi-Bitter Brigitta, producerek az NMHH kommunikációs osztályán keresztül közölték, hogy

„az elkészült sorozat megtekintése után a Duna Médiaszolgáltató tartalmi ellenőre hívta fel a producerek és egyben a támogató, az MTVA Mecenatura felelős munkatársainak a figyelmét arra, hogy a sorozat az eredeti formájában és tartalmával nem felel meg a médiatörvényben meghatározott és a közszolgálati csatornákra vonatkozó szabályoknak. Egyes részek a korhatár besorolásnak (16), egyes részek a személyiségi jogok védelmének nem feleltek meg. Az megbeszélésen elhangzottak alapján a producerek tájékoztatták az alkotókat, ami alapján született közös döntés az érintett epizódok megváltoztatásáról. A változtatások után a sorozat minden érintett által elfogadásra került. A Duna Médiaszolgáltató nem tudta megfelelő időpontban műsortervbe illeszteni a sorozatot, ezért került bemutatásra az RTL Klub csatornán”.

https://www.youtube.com/watch?v=ntobBsalLyM

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük