Ligeti Miklós: Kevés olyan ország van a világon, ahol verseny folyik a NER lovagjai között, ki tud több közpénzt ellopni

A Városi Kurír tegnap írt arról, hogy kijött a korrupcióellenes Transparency International legfrissebb jelentése. Ebben az áll, hogy habár hazánk a tavalyi évhez képest egy helyet javított, masszívan az unió egyik legkorruptabb országává vált az elmúlt tíz évben.

A TI-index szerint Magyarország Romániával, Görögországgal és Bulgáriával együtt az EU legkorruptabb országai.

Hiába hangoztatja tehát Orbán Viktor, hogy nálunk nincs is korrupció, a kormányzása ugyanis Románia, Bulgária és csaknem Görögország sorsára juttatta Magyarországot. Ligeti Miklóst, a nemzetközileg elismert, független korrupcióellenes szervezet jogi igazgatóját a Hírklikk kérdezte.

… gyengeelméjűséghez közelítő teljesítmény….

A kormány a már megszokott módon azzal kommentálta a jelentést, hogy Soros György kampányának a része a jelentés, az a célja, hogy lejárassa a választások előtt a Fideszt. A kormányzati magyarázkodás nem lepte meg Ligetit. Szégyennek tartja, hogy a kormányzati kommunikáció a korrupcióval együtt mára odáig süllyedt, hogy minden olyan információt, ami a világképükbe nem illeszthető be, legyen szó akár nyilvánvaló tényekről is, egyszerűen elintéznek annyival, hogy Soros, kerítés meg migránsok:

„Sajnos a saját tévképzeteik foglyai lettek, de bízunk benne, hogy ez a gyengeelméjűséghez közelítő teljesítmény lesz még jobb a részükről ”

Magyarország egyike Európa legkorruptabb országainak

….verseny folyik a NER lovagjai között, ki tud több közpénzt ellopni….

Magyarország az unió egyik legkorruptabb országa, hihetetlen mennyiségű közpénzt lapátolnak a Fidesz-közeli oligarchák és a fideszes potentátok zsebébe. Kevés olyan ország van a világon, ahol már szinte verseny folyik a NER lovagjai között abban, ki tud több közpénzt ellopni. A jogvédő hangsúlyozta:

„Magyarország esete azt bizonyítja, hogy mindennél mindig van lejjebb”

Az Orbán –rezsim nagyban játszik

Hozzátéve, hogy az elmúlt szűk évtizedben hazánk már-már szabadesésszerű zuhanást produkált az állami korrupció terén, és ez számszerűen is kimutatható tény. Az Orbán –rezsim nagyban játszik, a korrupció része a mindennapokban. Nincs olyan nap, amikor újabb és újabb lenyúlások, simlis ügyek ne kapnának nyilvánosságot.

A Transparency International magyarországi vezetője úgy gondolja, hogy a változtatáshoz, először is meg kellene győzni a Magyarországot is vizsgáló szakértőket és befektetőket, hogy becsületesek vagyunk. Ezt csak intézkedésekkel lehet elérni, például a közpénzköltések nyilvánosságának biztosításával, és az átlátható közbeszerzésekkel, a bárki számára elérhető adatszolgáltatással, nem pedig a haveroknak juttatott közpénz milliárdokkal:

„Röviden és tömören: becsületesnek kéne lenni”

A változásra kevés esély van

Ha komolyan vesszük Lánczi András, akkor semmi jóra nem számíthatunk. A Corvinus Egyetem rektora, még kinevezése előtt, úgy fogalmazott: “amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Szerinte a Fidesznek fontos, hogy a hazai vállalkozói réteg megerősödjön:

“Erre mondják azt, hogy “de hát ez maga a korrupció!” Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó.”

Ugye pontosan értjük? Lesz még Magyarország azon a listán lejjebb is. A Fidesz válasza már borítékolva van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük