A nemzeti színű maszk az új kokárda!

Emlékeznek, hogy 18 évvel ezelőtt minden a kokárdával kezdődött? Igen, az első Orbán-kormány a választásokra készülődve 2002. március 15-én meghirdette, hogy minden Fidesz szimpatizáns az ünnep alkalmából feltett kokárdát a választások végéig ne vegye le.

Talán akkor kezdődött az ország igazi megosztása,

ráadásul a kezdeményező Orbán Viktor elveszítette a választást, elveszítette a hatalmát, amit nyolc évig, de talán a mai napig sem tudott megemészteni.

A kormányfő egész egyszerűen nem tudta értelmezni, hogy az ország négy év után már nem kér belőle. Később innen fakadt Orbánnak az a kiszólása is, miszerint egyszer kell győzni, de akkor nagyon. Ez az antidemokratikus kijelentés már 2010 előtt született és azóta is tartja magát.

Mármint a kormánypárt vezetőségében az a (tév)hit miszerint ők nem veszíthetnek, kezükben van a bölcsek köve, de legalább is a hatalom kulcsa. Ezért hallani olyan terveket, miszerint ez a kurzus gazdasági és politikai értelemben is 2030-ig tervez, miközben mandátuma mindössze 2022-ig van.

Úgy is mondhatnánk a kokárdás-kampány akkor nem jött be a Fidesznek

Amióta idén Európában beköszöntött a koronavírus-járvány és a védekezés eszköze és egyben szimbólum lett az orrot és a szájat is eltakaró maszk, azóta várható volt, hogy ez a kiegészítő egyben “reklámfelület” is lehet.

A nemzeti színek és a nemzeti zászló úgymond ruhadarabként viselése nem minden ország esetében szerencsés. Nagy Britannia zászlója már feltűnt mindenféle “feldolgozásban”, nyugodtan mondhatjuk a brit zászló egyfajta divatcikk is ilyen formában, de hasonló az amerikai csillagos-sávos lobogó sorsa is, hiszen akár pólóként vagy sortként is lehet viselni.

Érdekes, hogy még a zöld-fehér-piros olasz trikolór is inkább alkalmas viselésre, míg ugyanezek a magyar nemzeti színek kevésbé “divatosak”. Pontosabban ruhadarabként való hordása nem igazán jön be.

Persze ízlések és pofonok

A 2020-as európai maszk divatban talán Emmanuel Macron viselt először teljes nemzeti színű orrot és szájat eltakaró ruhadarabot. Erről jut eszembe: szintén remek megoldás volt, hogy a Paris Saint-Germain labdarúgócsapat tagjai a nemzeti színek mellett természetesen a klub címerét tették a maszkra.

A fekete maszkok amúgy is divatosak lettek, nem véletlenül jött ki ilyen “kollekcióval”, a French Connection is

A teljesen fekete maszk Lewis Hamilton és a Forma-1 esetében természetesen a “Black Lives Matter” mozgalomra utalt vagy akár rajta is volt a BLM betűszó, míg a teniszező Naomi Osaka a US Openen minden mérkőzése előtt a rendőri erőszak egy-egy áldozatára emlékezett New Yorkban.

A legutóbbi uniós csúcson a brüsszeli vendéglátók előrelátóan egységes fekete maszkokat gyártottak a résztvevőknek, a maszk bal szegletében diszkréten elhelyezett nemzeti zászló motívummal.

A magyar miniszterelnök esetében nem adtak ennyire a divatnak, a bledi tanácskozáson Orbán egy egészen egzotikus, afrikai motívumokkal díszített maszkot hordott, míg néhány nappal később felvette a magyar zászlós “Coolest Hungarian” maszkot, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Később azzal védekezett, hogy külföldön élő magyaroktól kapta.

orbánia
fotó: O.V. közösségi oldala

A nevetségessé tétel után fordult a kocka

A közéletben eddig a tiltakozó Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak egységesen sárga, egy tiltakozó kézzel és #free SZFE felirattal ellátott maszkja a legfeltűnőbb és a legjobb eddigi megoldás. Van egy kis áthallás a Watchmen sárga kendős, álarcos rendőreivel… Lásd az HBO-n!

Herbai Máté, operatőr

 

Tulajdonképpen várható volt, hogy megjelenik a teljes nemzeti színben pompázó maszk is.

Augusztus végén egy atyafi valamilyen rettentően fontos vidéki átadáson, ünnepségen jelent meg teljes nemzeti színű maszkban és innen már nem volt visszaút.

Így érkeztünk el az őszi politikai évad nyitányáig

Az Országgyűlés hétfői ülésnapjára a teljes Fidesz-frakció nemzeti színű maszkban érkezett, kivéve olyan renitenseket, mint maga a miniszterelnök, aki maradt a jól bevált fekete maszknál.

A Demokratikus Koalíció képviselői is egyedi maszkban ültek be a padsorokba, ők a párt logóját, a nemzeti színeket és az Európai Unió logóját kombinálták. Talán ők egy kicsit túl sokat akartak egyszerre “üzenni”…

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük