Connect with us

Etető

A nyár csodája: garnéla, plusz tészta és szaft -Irány a mediterrán világ

Megosztás

Egy kis garnélás tészta, és máris szebb színben látod az életet.

garnéla
Megosztás

Aki szereti a mediterrán ételeket, annak ilyenkor nyáron elérkezik maga a Kánaán. Hiszen mikor máskor lenne itt az igazi évadja a garnélának és mindannak, amit a Földközi-tenger az asztalunkra tehet, megtoldva a partvidék asszonyainak hozzáértésével és a férfiak étvágyával.

Kezdjük a tészta főzésével!

Sokan azt hiszik, tésztát főzni egyszerű: forró, sós, olajos vízben (akár oda se figyelve) jó hosszadalmas rotyogtatás után lemossuk és kész….. na igen, a szétfőzött, minden finom íztől megfosztott tészta! De nem az igazi „paszta”, mert azt gondosan, végig ellenőrizve a főzés folyamatát, éppen akkor kell leszűrni és FIGYELEM: tilos lemosni, amikor megfelelő állagú, vagyis már nem kemény, de még nem is főtt szét. Capisi? Az alábbi recepthez én a széles metéltet ajánlom.

Vágjunk bele!

Hozzávalók

50 dkg széles metélt

4 ek vaj

4 ek extra szűz olívaolaj

2 fej salottahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csipet paprikapehely

45 dkg garnélarák (tisztított, ma már minden nagyobb élelemiszer áruházlánc forgalmazza )

1,2 dl fehérbor (száraz)

1 darab citrom leve

1/2 marék capribogyó

2 dcl tejszín

5 dkg petrezselyem rusztikusra vágva

só, bors, mediterrán fűszerek

Irány a tűzhely!

Így készül a legfinomabb garnélás tészta, vagy tésztás garnéla, ki tudja!

Egy nagyobb lábasban a csomagon írtaknak megfelelően főzzük a tésztát al dente-re, majd szűrjük le. A salotta- és a fokhagymát vágjuk apró darabokra.

Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat, majd tegyünk hozzá 2 evőkanálnyi vajat is, várjuk meg, amíg felolvad.

Tegyük bele az apróra vágott hagymát és fokhagymát, morzsoljuk bele a paprikapelyhet, majd pároljuk üvegesre a hagymát nagyjából 3-4 perc alatt.

Tegyük bele a garnélát, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk 2-3 percig. Vegyük ki a rákokat a serpenyőből, tegyük félre.

Öntsük a citromlevet és a bort a serpenyőbe, várjuk meg, amíg felforr és a hagymák kicsit lepirulnak. Olvasszuk fel a maradék két evőkanál vajat és olívaolajat a serpenyőben, forraljuk össze az egészet a tejszínnel és az aptóra vágott capribogyóval,.

tegyük bele a tésztát, a rákokat és a tetejére a petrezselymet, forgassuk össze.

Azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat!

(Az eredeti recept: Sóbors.)

Ez is mediterrán!

https://varosikurir.hu/kanikula-ide-kanikula-oda/

Friss!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük