A populizmus a társadalom allergiás reakciója

John Keane ausztrál társadalomtudós. Ő alapította 1989-ben a londoni Demokrácia Tanulmányos Központot, most a spanyol El Pais-nak  beszél a demokrácia jelenlegi állapotáról. Ennek a beszélgetésnek nem minden áthallás nélküli részeiből idézünk az alábbiakban.

Trump és a demokrácia

Nem tudjuk, hogyan fog véget érni Trump elnöksége kezdi a tudós, de nyilvánvaló, hogy a demokrácia károsítása már megtörtént: a sajtó elleni támadások, az igazságszolgáltatás elleni puccs és még hosszan lehetne sorolni mindazt amit eddig már „adott az országnak”

John Keane később azt mondja ugyanerről a témáról: Az Egyesült Államok felett sötét felhők gyülekeznek, és minél tovább tart ez az időszak, annál nehezebb lesz megszüntetni az amerikai identitás körüli alacsony intenzitású polgárháborút. Sokkal könnyebb és gyorsabb a demokrácia károsítása és megsemmisítése, mint az újjáépítése vagy megőrzése.

Vannak persze „zöld hajtások” is

A demokrácia válsága mellett persze nem ártana figyelni az olyan városok eredményeire is, mint Barcelona, Sydney, vagy Amszterdam, hiszen ezek önkormányzati laboratóriumok, amelyek tömegközlekedési és környezetvédelmi szempontból is fenntartható megoldások kidolgozásán fáradoznak, méghozzá sikerrel, és akkor még olyan fogalmat mint az alapvető jövedelem nem is említettem. Ezek a zöld hajtások is a kortárs valóság részét képezik; A probléma része az is, hogy a legtöbb értelmiség és újságírók inkább a válságra összpontosít, és szinte meg sem említi ezeket a tendenciákat.

Az új populizmus allergiás reakció a megfigyelt demokráciára, ami meg akarja gyengíteni, vagy közvetlenül felszámolni

Miért ez az allergia az ellenőrző intézmények felé?

A kérdésre így válaszol a professzor: A nagy széttagoltság és a bizonytalanság pillanatában vagyunk a több millió dühös polgárral. Ez több erő kombinációja: az egyenlőtlenség – a gazdagok és a szegények közötti fenntarthatatlan szakadékkal, és a népesség számos szektorának marginalizációjával, a migrációval, a multikulturalizmussal fenyegetettnek tekinthető … Ez bizony  pisztoly a populisták számára, és ők ezt nagyon hatékonyan  forgatják

Végezetül lássuk, mit válaszol John Keane arra a kérdésre, hogy tudatos társadalomban élünk vagy információval elárasztottban?

Nem szeretem, hogy a „tájékozott polgárok” kifejezést használjuk, mert ez szinte semmit nem jelent valaki. Én inkább a „bölcs polgárokról” beszélek: demokratákról, akik tisztában vannak azzal, hogy sem ők, sem a hatóságok nem tudnak mindent, és ez így is van jól.

Forrás: El Pais

Kapcsolódó

Bruck András: Sírás lesz a vége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük