A rendszer fantáziája kimeríthetetlen az áldozatgyötrésében — Lapzsemle

Ezúttal  mi is lehetne más a heti lapzsemle témája: Milliós összegekkel csonkolta a kormány egy sor országos hírű szervezet támogatását. A célkeresztben Iványi Gábor egyházának intézményei, a borsodi Dr. Ámbédkár iskola, és a kelet-magyarországi térségben L. Ritók Nóra vezetésével működő Igazgyöngy Alapítvány. Valamennyien nehézsorsú, hátrányos helyzetű gyermekeket oktatnak, nevelnek hosszú évek óta. Valamennyiüket folyamatosan szorongatja ez a rezsim.

Gyötrés, nyomorgatás, kivéreztetés

A kormány különös indokokat hozott fel az intézkedésre: szerintük a felszabaduló pénzre máshol nagyobb szükség van: a járványvédekezés részeként, rászoruló gyerekek informatikai eszközbeszerzésére fordítják. Aha. És pont ezektől kell rekvirálni…

Czene Gábor írta a Népszavában arról, amit Orbánék Iványi Gáborral és az általa támogatottakkal művelnek:
“Ha a kiszemelt áldozatot kell gyötörni, a rendszer fantáziája kimeríthetetlen. Iványi Gábor és közössége apró pont a vallási térképen, de a kormány a legkisebb színváltozást sem tűri az uniformizált narancssárga felületen. Iványival több baj is van. Mindenekelőtt az, hogy komolyan veszi a szegények és rászorulók gyámolításáról szóló jézusi tanításokat. Nem kenyere a hatalomhoz való dörgölőzés, a jobboldali politikai kurzus kiszolgálása. Nem enged zsarolásnak, fenyegetőzésnek. Ellenben az ő szájából hitelesen hangzik: „senkit sem hagyunk az út szélén”.

Különösképpen bosszantó lehet, hogy a vegzatúra ellenére sem hajlandó csöndben maradni. A Wesley János Lelkészképző Főiskola (Iványi Gábor az intézmény rektora) digitális kiadvánnyal köszöntötte a 90 éves Soros Györgyöt, aki ellen a kormány országos gyűlöletkampányt szervezett. A főiskola közleményben vállalt szolidaritást az LMBTQ-emberekkel.
A jobboldal részéről gyakori vád Iványi Gáborral szemben, hogy lelkész létére aktívan politizál. Így igaz, sosem állította az ellenkezőjét. Az államszocializmussal kollaboráló egyházi vezetőktől eltérően ő a Kádár-korszakban is tartotta magát az elveihez, a behódolás helyett vállalta az üldöztetést. Kivette a részét a rendszerváltásból, az SZDSZ színeiben országgyűlési képviselő volt. Persze, ha betagozódott volna a fideszes holdudvarba, akkor politikai ténykedése a legkevésbé sem zavarná azokat, akik jó ideje a vesztére törnek.” Klubrádió

Hideg zuhany az Igazgyöngyre

L. Ritók Nóra vezetésével az Igazgyöngy Alapítvány szép sikereket ért el hosszú évek alatt. Helyzetük a többi nyomorgatott intézménytől abban különbözik, hogy ők a jelenlegi rezsim hivatalnokaitól sok elismerést is kaptak.
Most pedig jött a hideg zuhany…
Közvetlenül a tanévkezdés előtt kapott értesítést az alapítvány arról, hogy az állam felére csökkenti az iskolájuknak adott kiegészítő támogatást. – Csalódottságot és elkeseredettséget érzünk – nyilatkozta erről a Népszavának L. Ritók Nóra.
Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta dolgozik az esélyegyenlőségért, társadalmi integrációért, a gyerekszegénység és az átörökített mélyszegénység felszámolásáért. A hat telephellyel működő, berettyóújfalui székhelyű alapítványi iskola az idei tanévkezdés napjaiban ugyanúgy járt, ahogyan az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei.
– A kormány a járványhelyzettel indokolta a kiegészítő támogatás 50 százalékos csökkentését, egyúttal kilátásba helyezte, hogy az állam átveszi az iskolát, ha az alapítvány nem tudja fenntartani az intézményt – számolt be a közösségi oldalán L. Ritók Nóra. – Egyszer már megvonták ezt tőlünk, de aztán visszakaptuk. Most úgy tűnik, visszatértünk a megvonásokhoz – állapította meg. Közlése szerint „fűnyíróelv van, és bekényszerítés az állami rendszerbe”. A terep mindig nehezedik, és „mi sem bírjuk a végtelenségig”.

“Ez egy rasszista intézkedés”

Már októberben sem lesz bér a tanáraiknak. A korábban Sajókazán, jelenleg Miskolcon működő Dr. Ámbédkár iskola helyzetét így foglalta össze a Népszava:
“Az Ámbédkar Iskolában pillanatnyilag annak is örülnének, ha a kiegészítő támogatás felét megkapnák az államtól. A borsodi Sajókazáról indult, ma már Miskolcon működő – szintén hátrányos helyzetű diákokat tanító – iskola jelen állás szerint ugyanis egyetlen fillért sem lát az eddig folyósított 30 millió forintból.
Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkára már tavaly értésükre adta, hogy az Ámbédkar idén egyáltalán nem számíthat kiegészítő támogatásra. Az iskolában ekkor még nem aggódtak. A terv az volt, hogy a gimnázium átalakul technikummá: finanszírozás szempontjából így már a Palkovics László vezette innovációs tárcához fog tartozni. „Minderről Palkoviccsal is megállapodtunk” – tájékoztatott Orsós János, az intézményt fenntartó szervezet vezetője.

Az egyik minisztérium már nem a másik még nem

Az átalakulás hivatalosan – az innovációs tárca közreműködésével és anyagi segítségével – megtörtént, de szükség lett volna egy jogszabályi módosításra is, ami azonban elmaradt. A nyár végén derült ki, hogy az iskola számára az egyik minisztérium már nem, a másik minisztérium még nem folyósítja a támogatást. A tanévet meghirdették, de a pénzük csak pár hónapra elegendő. Orsós János és kollégái abban reménykednek, hogy a kormányzatnak sikerül valamilyen gyors megoldást találnia.”
A Klubrádiónak szeptember 2-án Orsós János elmondta: az elmúlt évben tudtak ösztöndíjat biztosítani diákjainak, és a szegény családokból érkező diákok esetében ez alapvető. Ezzel tudták megtartani az induló létszámot. Abban reménykedtek, hogy az idei tanévben már az ITM fennhatósága alatt technikumként folytathatják a munkát.
Orsós János hozzátette: “Elgondolkodtató, hogy ezekben a napokban olyan intézmények (Ritók Nóráék, Iványi Gáborék és mi) kerültünk kétségbeejtő helyzetbe, amelyek szegénysorsú gyerekeknek biztosítanak minőségi oktatást, és amelyek nem állami és nem ‘bevett’ egyházi fenntartású iskolákat működtetnek. A diákjaink nagyjából mind szegény cigány gyerekek. Mi nem szedhetjük be a hiányt tandíjként, ahogy azt magániskolák megtehetnék. Évtizedek óta működünk, mérhető eredményeink vannak, de minden évben úgy indul a szeptember, hogy azon aggódhatunk, marad-e pénz októberre a tanárok fizetésére. Az pedig, hosszabb távra tervezzünk, csak álom.”
Orsós János nem köntörfalazott: “Ami ezzel a három intézménnyel történik, rasszista intézkedés. Nem tudok mást mondani. Tudatosan fogalmazok ilyen keményen, hogy végre megértsék, hogy ezzel probléma van…” Klubrádió 

Az Igazgyöngynek a civilek összedobták

Csütörtöki örömhír: az Igazgyöngy Alapítvány gyűjtése rendkívül sikeres lett.
“12 millió forint adományt gyűjtött össze szűk két nap alatt az Igazgyöngy Alapítvány, amelytől – más alapítványi iskolákhoz hasonlóan – megvonta az állam az idei többlettámogatás felét, jövőre pedig már nem is kapnak plusz pénzt az oktatásra. A hivatalos indoklás szerint a koronavírus járvány miatt. Az RTL KLub Híradójának kérdésére az Innovációs- és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy a felszabaduló összeget rászoruló tanulóknak adják informatikai eszközök vásárlására. Az alapítvány hétfőn kezdte a gyűjtést a kieső összeg pótlására.”

Örülünk, Vincent?

Maga L. Ritók Nóra is jelezte a sikeres gyűjtés bejelentésénél, hogy “még mindig háborgó igazságérzettel” írja meg a jó hírt.
Azonnal jelezte szolidaritását is a többi, hasonló helyzetbe kényszerített kiváló szervezettel:
“Sokat gondolkodom, hogyan lehetne a döntéshozókat rávenni arra, hogy szembenézzenek a valósággal. Hogy a szakstatisztika ne kétféle legyen, és ne a sikerkommunikációt, hanem a valós helyzet elemzését szolgálja. Nem tudom a megoldást. De azt igen, hogy talán lesznek közöttük, akik elgondolkodnak: ekkora összefogás, szolidaritás, ami most nemcsak mellettünk, hanem a két másik iskola mellett is, az Iványi Gábor iskolái és az Ámbédkár mellett látszik, azt mutatja, nagyon sokan nem értenek azzal egyet, ami történik ma a társadalmi leszakadás kérdésében.
Mert itt nem pár iskoláról van szó, hanem az egész viszonyulásról. Szegénységhez, cigánysághoz, civilekhez… “ (L. Ritók Nóra bejegyzése)
Nem felhőtlen tehát az örömünk. Az Orbán-rezsim ismét megmutatta könyörtelenségét, és nincs semmi ünnepelni való abban, hogy nekünk, a civil társadalom aktív tagjainak kell elvégezni a már régóta nem létező köztársaság elemi kötelességét.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy az Orbán-rezsim részéről nem ez volt az utolsó ütés, amit a védtelenekre mér ez a “sportszerű” fideszes társaság.

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük